Vad ska ett anställningsavtal innehålla?
Det är viktigt att veta vad ett anställningsavtal innebär. Akavia har tagit fram en checklista för vad ett anställningsavtal bör innehålla.
Parter
Det bör tydligt framgå vilka parterna är. Anställningsavtalet bör därför innehålla arbetsgivarens namn, adress och organisationsnummer samt den anställdes namn, adress och personnummer.
Befattning
Syftet med en befattning är att klargöra vad den anställde ska göra samt att i viss mån begränsa arbetsgivarens möjlighet att ge den anställde nya arbetsuppgifter. Den angivna befattningen kan gärna kompletteras med en separat arbetsbeskrivning.
Tillträdesdag
I avtalet bör ett exakt datum anges. Om det när avtalet undertecknas är oklart när den anställde kan tillträda anställningen bör det datum då det är säkert att tillträde kan ske anges men med tillägget eller tidigare enligt överenskommelse.
Anställningsform
Tillsvidare, provanställning eller någon form av tidsbegränsad anställning?
Placering
Detta bestämmer inom vilket geografiska område den anställde ska ha sin arbetsplats. Hur precist placeringen bör anges varierar från fall till fall. Ofta förekommer givetvis tjänsteresor utanför detta område.
Lön
Normalt anges lön som kronor / månad men det finns inget hinder mot att ange lön på annat sätt. Det viktiga är att det inte råder någon tvekan om ersättningens storlek. Det bör framgå av avtalet när lön ska utbetalas. Det vanligaste för tjänstemän är den 25:e innevarande månad. Om det finns kollektivavtal bör det även framgå vilket års löneläge lönen avser. Villkoren för eventuell rörlig lön bör anges så noggrant som möjligt.
Sysselsättningsgrad
Sysselsättningsgrad bör anges antingen som en procentsats eller som timmar per helgfri vecka.
Övertidsersättning
Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen så har den anställde normalt rätt till övertidsersättning vid övertidsarbete om inte annat avtalats med arbetsgivaren. I många kollektivavtal anges att om rätten till övertidsersättning avtalas bort ska den anställde ersättas med högre lön och/eller 3 eller 5 extra semesterdagar. Saknas kollektivavtal behöver det regleras i anställningsavtalet vad som gäller vid övertidsarbete. Det kan vara bra att känna till att överenskommelser som innebär att den anställde avtalar bort sin rätt till övertidsersättning enligt merparten av alla kollektivavtal går att säga upp ensidigt utan att övriga delar av anställningsavtalet behöver sägas upp. Kontakta gärna rådgivningen för hjälp.
Semester
Enligt semesterlagen har den anställde rätt till minst 25 semesterdagar per år. Genom kollektivavtal kan den anställde ha rätt till fler semesterdagar. Det är även möjligt för den anställde och arbetsgivaren att komma överens om fler semesterdagar. Det är vanligt att rätten till övertidsersättning avtalas bort mot fler semesterdagar. Om den anställde inte kommer att ha tjänat in full semester kan det vara klokt att avtala om förskottsemester.
Uppsägningstid
Uppsägningstiden regleras i lag, i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Som anställd bör man inte ha längre uppsägningstid än arbetsgivarens uppsägningstid. Oavsett vilken uppsägningstid parterna avtalar om är arbetsgivaren tvungen att följa den längre uppsägningstid som kan följa av LAS eller kollektivavtal.
Pension och försäkringar
Arbetsgivare med kollektivavtal är skyldiga att betala tjänstepension i enlighet med tillämpligt kollektivavtal. För att anställda i ett bolag utan kollektivavtal ska ha rätt till tjänstepension krävs avtal eller policy om tjänstepension. Det vanligaste är att tjänstepension i dessa fall regleras i en polcy, nackdelen med det är att policyn kan komma att ändras. Kontakta gärna ombudsmannajouren för hjälp.
Vid byte till eller från förmånsbestämd pensionsplan eller vid byte från en förmånsbestämd pensionsplan till en annan bör man att utreda vilka konsekvenser detta får. För att reda ut vad som gäller dig bör du kontakta det bolag som administrerar din tjänstepension.
Arbetsgivare med kollektivavtal är skyldiga att teckna TGL och TFA. Även arbetsgivare utan kollektivavtal kan teckna dessa försäkringar.