Gå till Innehållet

Porträtt

Amar Duelands liv har gått på högsta växeln under våren 2020. När den reguljära flygtrafiken drogs in på grund av coronapandemin gick han över till att arrangera flygresor åt bland annat utlandsstationerade medborgare som behövde ta sig hem. Det första chartrade planet gick från Irak till Sverige i april och därefter har det blivit ett tiotal resor till.

– Ryktet spred sig snabbt om att vårt bolag kunde ordna flygtransporter på ett säkert och smidigt sätt från olika delar av världen. Plötsligt ringde ambassadörer från olika länder och ville ha hjälp med att ta hem sina diplomater och medborgare.

Amar Dueland driver flygmäklarbolaget Gayo Aviation tillsammans med sin pappa och trivs väldigt bra i rollen som ansvarig för bolagets internationella myndighetskontakter.

– Jag bestämde mig för att läsa statskunskap efter att ha jobbat med concierge service på en storbank efter gymnasiet. Arbetsdagarna ägnades åt att boka lyxrestauranger och privatjets åt bankens premiumkunder och efter ett tag började jag längta efter att fördjupa mig i något som kändes viktigt, såsom samhällsfrågor och internationell politik.

Under sin statsvetarutbildning åkte Amar Dueland som utbytesstudent till Sydkorea. Han gjorde också praktik på Svensk-amerikanska handelskammaren i Washington DC.

– Jag har alltid drömt om att se olika delar av världen och tänkte att ett liv som diplomat skulle passa mig perfekt. Men när jag jobbade på handelskammaren, som ligger på svenska ambassaden, insåg jag att den världen är för byråkratisk för mig.

Amar Dueland stannade kvar i Washington DC och gjorde praktik på Middle East Policy Council, där han fördjupade sig i Mellanösternpolitik och policyfrågor. Tillbaka på Lunds universitet engagerade han sig i utrikespolitiska föreningen samtidigt som han erbjöd läxhjälp i matematik och var språkstöd åt asylsökande. Efter examen begav sig Amar Dueland till Istanbul där han läste universitetskurser i diplomati och säkerhetspolitik. Därefter var det dags att söka jobb.

– Ambitionen var att hitta ett jobb i en internationell miljö där jag kunde dra nytta av min sociala och analytiska förmåga. Jag var dock inte beredd på att det skulle vara så svårt och tidskrävande. Jag sökte inte bara jobb i Sverige utan åkte även till Washington DC och London för att gå på intervjuer. För att försörja mig jobbade jag som servitör.

Via kontakter fick han efter en tid jobb på det nystartade bolaget Ocean Sky, som erbjuder lyxresor med hybridluftskepp till Nordpolen.

Därifrån var steget inte långt till att starta ett flygmäkleri tillsammans med sin pappa som arbetat länge inom flygbranschen. Planen var att chartra flyg och hjälpa internationella olje- och shippingföretag att transportera personal till och från olika oljeplattformar men när coronapandemin slog till uppstod plötsligt ett annat behov.

– Under de senaste månaderna har jag jobbat 18 timmar om dygnet med att sköta myndighetskontakter och chartra plan, men det har verkligen känts roligt och meningsfullt.

Amars tips

Studera eller praktisera utomlands: 

”Du utvecklas otroligt mycket av att bo och studera utomlands. Utöver att förbättra dina språkkunskaper ställs du inför en ny kultur som du måste lära dig att navigera i.”

Låt dina talanger styra:

”Om du vill bli framgångsrik bör du välja ett jobb som matchar din personlighet och dina unika förmågor. Då kommer du till din rätt och har större chans att lyckas i karriären.”

Vem är Amar?

Ålder:

26 år.

Utbildning:

Kandidatexamen i statsvetenskap, Lunds universitet, examen 2019. International Trade Law & Finance, DKU, Sydkorea. Diplomacy & Security studies, Marmara University, Turkiet.

Titel:

Head of Government Relations, Gaya Aviation.

Bor:

London.

Intressen:

Är ständigt på resande fot runt om i världen och testar nya restauranger.