Gå till Innehållet

Porträtt

Den fristående kursen i sociologi och socialpsykologi på Uppsala universitet blev inkörsporten till Sara Mohammadzadehs karriär. När hon tog klivet in i föreläsningssalen insåg hon inte bara hur spännande ämnet var utan också att det var den första kursen på personalvetarprogrammet.

– Då bestämde jag mig för att läsa hela programmet fast som fristående kurser.

Vid sidan om studierna jobbade hon extra i två butiker och dansade den jamaicanska dansstilen dancehall. Med tiden kände dock Sara Mohammadzadeh att hon ville jobba med något som var mer kopplat till hennes utbildning. Hon sökte och fick ett extrajobb som rekryteringsassistent på ett bemannings- och rekryteringsföretag där hon headhuntade kandidater till olika konsultroller, genomförde intervjuer och följde upp hur det gick hos uppdragsgivaren.

– Att jobba extra under studietiden är det bästa jag har gjort. De erfarenheterna har byggt upp mitt cv och rustat mig för livet efter examen.

Den sista delen av utbildningen läste Sara Mohammadzadeh på halva tiden – så stor var hennes kunskapshunger. Hon var därför bara 21 år när hon tog examen.

– Egentligen hade jag tänkt att bygga på med en masterutbildning, men det var ett halvår kvar innan den skulle börja så då bestämde jag mig för att läsa fördjupad arbetsrätt och samtidigt söka heltidsjobb.

Det dröjde inte länge innan Sara Mohammadzadeh fick jobb på ett it-rekryteringsföretag där hon headhuntade it-profiler till olika uppdrag. Därefter gick hon vidare till en tjänst som rekryterare på ett konsultbolag med uppdraget att återkoppla arbetspsykologiska tester till kandidater och stötta cheferna i rekryteringsprocesser.

Därefter kände sig Sara Mohammadzadeh redo för en bredare HR-roll. I dag jobbar hon som HR-generalist på Nobina, Nordens största operatör inom kollektivtrafik. Där har hon bland annat en aktiv roll i införandet av ett nytt HR-system och stöttar även HR-cheferna i de nordiska länderna.

– Mina arbetsdagar är väldigt varierande. Jag jobbar i gränslandet mellan HR och it och tar bland annat fram HR-processer kring nya arbetssätt, administrerar medarbetarundersökningen, uppdaterar medarbetarhandboken, har möten med systemutvecklare om tekniska lösningar utifrån verksamhetens behov och reviderar anställningsavtal. Det dyker hela tiden upp nya saker som ska lösas, vilket passar mig. Jag föredrar att inte veta hur dagen kommer att se ut när jag kommer till kontoret.

Sara Mohammadzadeh har inte formulerat någon karriärplan utan målet är att ständigt utvecklas och lära sig nya saker.

– Självförtroendet växer när man känner att man är på rätt plats. Successivt har jag fått mer ansvar och min roll har utökats sedan jag började för ett år sedan.

Saras tips

Fundera på vad som är viktigt för dig:

”När jag sökte jobb var det flera saker som kändes viktiga, dels att arbetsgivaren kunde erbjuda utvecklingsmöjligheter och en varierande arbetsvardag, dels att vi delar samma värderingar.”

Begränsa dig inte:

”När man som nyutexaminerad läser platsannonser är det lätt att känna att många roller är för kvalificerade. Ibland efterfrågas mer arbetslivserfarenhet än man har, men jag tycker att man ska våga söka ändå. Det är bra att gå på många intervjuer och träna på intervjusituationen, man lär sig mer om vad man själv är ute efter för varje möte.”

Vem är Sara?

Ålder:

23 år.

Utbildning:

Kandidatexamen i personalvetenskap, Uppsala universitet, examen 2018.

Titel:

HR-­generalist, Nobina.

Bor:

Uppsala.

Intressen:

Tränar karate och dansar dancehall, en jamaicansk dansstil.