Gå till Innehållet

Porträtt

När Augustin Lindblad kom till Uppsala gick han med liv och lust in i studentlivet och engagerade sig bland annat i en nation och personalvetarnas förening. Att han sökte in till just personalvetarprogrammet beror på att det var det enda programmet som han var intresserad av som hade intagning på våren. I dag är han nöjd med valet.

– Jag har länge varit intresserad av människor och organisationer, och gillar att det finns en kombination av hårda och mjuka värden inom HR- området. Jag har även byggt på med en kandidatexamen i företagsekonomi, vilket jag sannolikt kommer att ha nytta av längre fram. Ju högre upp på karriärstegen du kommer, desto viktigare blir affärsperspektivet.

Halvvägs genom studierna sökte Augustin ett extrajobb på HR- avdelningen på ett försäkringsbolag där han tidigare hade jobbat som skadereglerare. I samband med sitt första examensarbete sökte han ett extrajobb på Philips HR-avdelning.

– Jämfört med min tidigare arbetsgivare så har Philips en liten organisation i Sverige, vilket gjorde att jag fick en stor bredd av arbetsuppgifter. I efterhand är jag glad att jag jobbade extra under studietiden för det gör att fler dörrar öppnas för dig. Som nyutexaminerad personalvetare utan erfarenhet kanske du kan få jobb som rekryteringsadministratör eller junior rekryterare, men då jag ville jobba mer renodlat med HR kände jag att jag behövde få den erfarenheten redan under studietiden.

Lagom till Augustins examen skulle en av hans kollegor på Philips gå på föräldraledighet och Augustin fick frågan om han ville vikariera som

HR-generalist. Han tackade ja och ägnade arbetsdagarna åt allt från lönefrågor till interna policys och introduktion av nya medarbetare. Nu är kollegan på väg tillbaka och Augustin tar klivet in i en ny roll.

 – En del av Philips verksamhet är på väg att knoppas av och bli ett eget bolag. Jag kommer att börja där som HR-generalist och framför allt arbeta med Norden, Storbritannien och Irland. Det handlar om 7 600 medarbetare globalt som ska gå över till det nya bolaget och just nu är det mycket som behöver fixas, allt från avtal med leverantörer till övergångsavtal för personalen.

Utvecklingskurvan har varit brant sedan Augustin tog steget ut i arbetslivet och det trivs han med.

– Det är kul att lösa problem och ta sig an frågor som du inte vet svaret på. Det är då du lär dig. Samtidigt har jag jättebra kollegor som gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

De flesta kanske associerar Philips med tv-apparater och kaffemaskiner men företaget tillverkar även sjukvårdsutrustning som röntgenapparater och respiratorer.

– Även om jag bara är en liten kugge i ett stort hjul så känner jag att jag är med och bidrar till människors liv och hälsa.

Agustins tips

Var prestigelös:

"Jag har rensat arkiv med personaldata under två sommar­ lov. Det var rätt tråkigt men du vet aldrig vad ett sommar­ eller extrajobb kan leda till och vilka dörrar det öppnar. Det kan därför vara smart att tacka ja till de möjligheter som erbjuds i början av karriären."

Stirra dig inte blind på lönen:

"Stäm gärna av med Akavia vad som är en marknadsmässig lön innan du löneförhandlar. Men tänk också på att det inte bara är ingångslönen som är intressant, utan även löneutvecklingen framåt och vilka andra förmåner som ingår. Du behöver ta ställning till hela kompensationspaketet."

Vem är Agustin?

Ålder:

26 år.

Utbildning:

Kandidatexamen i personalvetenskap samt kandidatexamen i företagsekonomi, Uppsala universitet, examen 2020.

Favoritkurs:

Arbetsrätt. Kursen kändes väldigt hands on och är den som jag har haft störst nytta av i arbetslivet.

Titel:

Nordic HR Generalist på Philips.

Intressen:

Resa, sport, upptäcka mat och dryck.