Gå till Innehållet

Hot, våld och trakasserier – chefer är utsatta och behöver stöd

Var fjärde chef på myndigheter, kommuner och regioner har varit utsatt för hot, våld och trakasserier på under de senaste två åren. Ta del av fler insikter från undersökningen bland Akavias chefsmedlemmar här.

Många chefer är utsatta

Var fjärde chef (23 procent) inom myndigheter,  kommuner och regioner har under de senaste två åren varit utsatt för hot, våld och trakasserier på grund av sitt arbete. Det visar en undersökning bland Akavias chefsmedlemmar. Andelen är i stort sett densamma som för andra medlemmar. Närmare hälften av cheferna uppger också  att någon eller flera av deras medarbetare har varit utsatt.

Chefer efterlyser stöd

Häften, 49 procent, uppger att de har fått stöd att hantera situationen när de blivit utsatta, oftast från HR eller säkerhetsavdelning. En av fyra fick inte något stöd, de flesta av dessa efterfrågade det inte, men sex procent hade velat få stöd utan att få det. I kommunal sektor uppger en av tio att de hade velat ha stöd, men inte fick det.

Samtidigt menar så gott som hälften, 48 procent, att chefer i organisationen behöver mer stöd. När frågan sedan ställs om det behövs andra typer av stöd än de som i dag kan erbjudas är det 18 procent av cheferna som anser det och de ger följande exempel:

  1. Anonymitet vid beslut och andra skydd för personuppgifter, till exempel inte publicera dem på webbplatser.
  2. Aktivt stöd och krisintervention som till exempel samtalsgrupper, psykologstöd, stöd från HR eller säkerhetsavdelning, stöd till familjen.
  3. Rättsligt och juridiskt stöd för att säkerställa att polisanmälan görs.
  4. Åtgärder för god arbetsmiljö nolltolerans mot hot och trakasserier.

Ungefär en av fyra chefer anger att de inte behövde stöd när deras medarbetare utsattes. En liten andel, sex procent, hade velat ha stöd, men inte fick det. Inom kommunal sektor var det emellertid närmare en av tio, nio procent, som hade velat ha stöd, men inte fick det.

Stöd till chefer är bra för alla

Det är av största vikt att det finns stöd till chefer i de här situationerna. Om cheferna känner sig trygga, vet vad som ska göras och får stöd i situationer där deras medarbetare är utsatta får det betydelse för hela organisationen. Därför bör det uppmärksammas att så många chefer i undersökningen efterlyser mer stöd. Det är också oroande att grupp uppger att de efterlyste stöd men inte fick det.

Akavias slutsatser och förslag

  • Det måste råda nolltolerans mot hot, våld, trakasserier och annan otillbörlig påverkan mot alla anställda i offentlig sektor. Ingen ska behöva känna oro eller otrygghet på jobbet.
  • Arbetsgivare behöver arbeta aktivt för att alla incidenter polisanmäls.
  • Det förebyggande och systematiska arbetet med trygghets- och säkerhetsfrågor måste sättas högt på agendan. Utbildning i risker, säkerhetsarbete och rutiner ska ske kontinuerligt. Rutiner och policyer ska vara var vara välkända.
  • Varje arbetsplats ska ha resurser och rutiner för stöd och andra åtgärder vid hot, våld, trakasserier eller omfattande mediala ifrågasättanden.
  • Arbetsgivare behöver utveckla stödet till anställda som utsatts för angrepp på grund av åtgärder de har vidtagit i sitt arbete. Många efterlyser till exempel samtalsgrupper och psykologstöd. Det bör också omfatta situationer som idag inte faller inom det straffbara området.
  • Skyddet för personuppgifter för dem som arbetar inom offentlig sektor måste stärkas.

Fler förslag redovisas i Akavias rapport Hot, våld trakasserier och annan otillbörlig påverkan mot medarbetare i medborgarnas tjänst, 2023.

Om undersökningen

Akavia och tidigare Jusek har sedan närmare tio år bevakat förekomsten av hot, våld, trakasserier och annan otillbörlig påverkan i offentlig sektor genom en omfattande medlemsenkät. Årets undersökning genomfördes genom en digital enkät under april och maj 2023. 4 861 medlemmar besvarade enkäten och i urvalsgruppen ingick medlemmar anställda i utvalda myndigheter, kommuner och regioner samt på jurist- och advokatbyrå. 450 av dessa var chefer.