Gå till Innehållet

Vabruari – vabb eller vobb?

Februari närmar sig och på många arbetsplatser är medarbetare hemma för att ta hand om sina sjuka barn. Läs mer om hur du som chef kan stödja och underlätta för dina anställda.

Vabruari: En utmaning för föräldrar och arbetsgivare

Som chef är det viktigt att ha en bra dialog

Nu är det snart februari och på många arbetsplatser är medarbetare hemma för att vårda sina sjuka barn. Förutom att barnen är sjuka kan denna period även öka stressen i verksamheten då många medarbetare är bort från arbetet.

Som chef är det viktigt att ha en bra dialog med de medarbetare som uttrycker en önskan om att vobba, det vill säga att arbeta hemifrån och samtidigt se till ett sjukt barn. Vilka förutsättningar finns det för det? Allt beroende på arbetsuppgifter och barnets ålder. Som chef är det viktigt att tillsammans med dina medarbetare försöka hitta en lösning för att kombinera föräldraskap och arbete.

  • Möjligheten att vobba är viktig av flera skäl - det kan innebära bättre möjlighet att göra karriär på lika villkor för kvinnor och män samt för småbarnsföräldrar och andra grupper.
  • Medarbetaren måste inte vabba hela dagen, det går att dela upp i delar av en dag. Försäkringskassan tillåter vab till 100, 75, 50, 25 och 12,5 procent av en arbetsdag.
  • Det finns ingen ”one size fits all”. Möjligheten till vabb och vobb måste utgå ifrån barnets, arbetstagarens och verksamhetens behov.
  • Inkludera dialog kring förutsättningar för vabb och vobb som del av introduktionsutbildningen för nya medarbetare. På så sätt vet både kollegor med barn och utan barn vad som gäller.
  • Ge första- och andrahandsansvar i teamen. Allt ansvar bör inte falla på en person – genom att säkerställa ansvarshierarki i teamet blir det enklare för en medarbetare att med kort varsel lämna över arbetsuppgifter. I slutändan gör det verksamheten mindre sårbar och minskar stress hos enskilda medarbetare.

Här kan du läsa mer om vad Akavia har för råd.

Nyheter

Här hittar du nyheter och annan information som kan intressera dig som är chef.

Chef i det flexibla arbetslivet

Ett nytt, mer flexibelt arbetssätt har börjat ta form och det ställer nya krav på dig som chef. Här har vi samlat intressant forskning och konkreta råd för dig som ska leda i det flexibla arbetslivet.