Gå till Innehållet

Vad kostar medlemskapet?

Vi har flera medlemskap som ger dig tillgång till olika förmåner. Som medlem kan du ansöka om lägre avgift baserat på din inkomst eller om du arbetar utomlands.

Innehåll på sidan

Det kostar ett medlemskap i Akavia

De flesta yrkesverksamma betalar 280 kronor per månad. Som student är medlemskapet kostnadsfritt och första året efter examen får du betalar du som nyexaminerad endast 59 kronor per månad.

Som betalande medlem ingår Akavias inkomstförsäkring. Den gör att om du blir uppsagd kan du få 80 procent av din lön upp till ett tak på 100 000 kronor i 120 arbetsdagar, vilket motsvarar ungefär sex månader.

För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen måste du också vara medlem i Akademikernas a-kassa, vilket kostar 130 kronor per månad. Du kan välja att betala avgiften till Akademikernas a-kassa på din faktura från Akavia och betala sammanlagt 410 kronor per månad som yrkesverksam medlem, eller 189 kronor som nyexaminerad.

Medlemskap och medlemsavgifter

Har du frågor om ditt medlemskap?

Du är alltid välkommen att kontakta medlemsservice på 010-303 75 00 så hjälper vi dig vidare. De flesta samtal besvaras inom 120 sekunder, med reservation för att svarstiden kan vara något längre under högtider.

Kontakta oss

Ansök om lägre medlemsavgift

Du har rätt till en lägre medlemsavgift om är anställd utomlands av en utländsk arbetsgivare eller om du under minst två månader har en bruttoinkomst som understiger 18 000 kronor i månaden. Som inkomst avses summan av bruttolön, ersättningar från försäkringskassa, arbetslöshetskassa, inkomstförsäkring, avgångsvederlag och trygghetsavtal. Pensionsersättning, barn- och bostadsbidrag räknas ej som inkomst.

Hur ansöker jag om en lägre avgift?

Observera att du har även rätt att byta till ett studentmedlemskap om du studerar för att ta en helt ny examen eller om du behöver komplettera din utländska examen.

Byta till studentmedlemskap

Du har möjlighet att gå över från ett yrkesverksamt medlemskap till ett studentmedlemskap endast om du behöver komplettera din utländska examen eller om du studerar för att ta en helt ny examen inom ekonomi, juridik, samhällsvetenskap, it, personalvetenskap eller kommunikation.

För att ansöka om att gå över till ett studentmedlemskap loggar du in på Mina sidor och skapar ett ärende. Gå därefter in under "Vad gäller din fråga", välj "Övrigt" och beskriv vilken utbildning du ska läsa samt mellan vilken tidsperiod.

Kan jag byta till studentmedlemskap om jag studerar med omställningsstudiestöd?

Om du är anställd och tjänstledig på grund av att du studerar med omställningsstudiestöd ska du fortsatt vara yrkesverksam medlem för att säkerställa att inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Skulle du bli uppsagd under din tjänstledighet stöttar vi dig med rådgivning och förhandlingshjälp.

Inte medlem i Akavia?

Gör som 140 000 akademiker

Bli medlem

Har du frågor om ditt medlemskap?

010-303 75 00

Medlemsservice
Vardagar 9:00–16:00