Gå till Innehållet

Lyckade förändringar bygger ofta på samverkan

Sedan Helena blev lokalt ombud på Försäkringskassan har hon fått en helt ny insyn i verksamheten. Tillsammans med sina fackliga kollegor driver hon Saco-S-förbundens kärnfråga: att utbildning ska löna sig. – Genom fackligt engagemang har vi en möjlighet att påverka medlemmarnas arbetssituation. Tillsammans blir vi starkare och kan få mer gehör i de frågor vi driver, säger Helena.

Vad gör du i din roll som lokalt ombud?

Som lokalt ombud företräder jag våra medlemmars intressen. Jag är ger stöd och råd till våra medlemmar. Vid förändringar gör vi till exempel risk- och konsekvensanalyser tillsammans med arbetsgivare och andra fackliga parter. Då tar vi fram olika scenarion: Vad kan utfallet bli? Vilka konsekvenser kan vi se för medlemmarnas arbetssituation? Och hur kommer vi fram till det bästa slutresultatet? Här tar vi med den input som vi fått från medlemmarna.

På vilket sätt kommer du i kontakt med potentiella nya medarbetare?

Eftersom mitt namn står som kontaktperson i jobbannonser är jag inblandad i nyrekryteringar. Jag svarar på de frågor som sökande har, men det är också min uppgift att på ett inspirerande sätt berätta varför Försäkringskassan är en attraktiv och spännande arbetsplats.

Vad är det roligaste med att vara lokalt ombud?

Det är spännande och oförutsägbart. Jag loggar in på min dator på morgonen och det ser ut på ett sätt. Sen ringer en medlem och behöver hjälp och då hugger jag tag i det. Jag lär mig väldigt mycket nya saker och det är stimulerande att behöva tänka till, söka information och ställa de rätta frågorna. Det är inte alltid jag kan ge raka svar direkt, ofta är det komplexa frågor som behöver undersökas.

På vilket sätt bidrar du och medlemmarna till Försäkringskassans utveckling?

Arbetsgivaren ser verksamheten ur sitt perspektiv och vet vad som behöver göras. Men våra medlemmar känner pulsen på verksamheten – arbetsgivaren sitter ju inte i handläggningar och utredningar. Därför är medlemmarnas perspektiv så viktigt: de sitter på kunskap om hur man kan genomföra förändringen på bästa sätt.

Vad har du lärt dig genom ditt uppdrag?

Jag har fått en helt annan insyn i verksamheten. Innan jag blev lokalt ombud hade jag ofta ett tunnelseende när det kom till förändringar på arbetsplatsen. Jag ifrågasatte om vissa förändringar verkligen var så genomtänkta. Nu har jag en djupare förståelse för organisationen. Lyckade förändringar bygger ofta på samverkan mellan fackliga parter och arbetsgivaren– inga förändringar sker med ett trollslag.

Varför tycker du att det är viktigt att engagera sig fackligt?

Akavia och de andra Saco-S-förbunden förespråkar akademikernas kärnfråga: att utbildning ska löna sig. Jag anser att genom fackligt engagemang ges det en möjlighet att påverka medlemmarnas arbetssituation. Tillsammans blir vi starkare och kan få mer gehör i de frågor vi driver. Arbetsgivarna är ofta mottagliga för våra synpunkter, i slutändan vill ju alla ha en så bra arbetssituation som möjligt. Om vi anställda är nöjda så kommer vi också prestera vårt bästa.

Behöver man någon förkunskap för att bli förtroendevald?

Nej! Det enda som krävs är ett intresse för att prata med människor och en nyfikenhet på verksamheten. Jag har haft mitt uppdrag i knappt ett år och hade ingen erfarenhet av fackligt arbete sedan tidigare. Redan från start kände jag att jag hade ett tryggt nätverk med mina andra Saco S-ombud och nätverksombud.

Har du något tips till den som är ny i sin roll som förtroendevald?

Det är jätteviktigt att ha en nära dialog med sin närmste chef. Både du och chefen behöver veta hur mycket tid som går åt dit fackliga uppdrag. Undvik missförstånd genom att ha en tät kommunikation och vara tydliga med varandra.

fakta

Namn: Helena
Arbetsplats Försäkringskassan
Förtroendeuppdrag: Lokalt ombud Saco-S sjukförsäkringen, SF Nationell S
Fackförbund: Akavia

Bli förtroendevald

Vill du och dina kollegor veta vad som är på gång hos er arbetsgivare, få en möjlighet att framföra vad ni tycker och påverka er arbetsplats? Bli förtroendevald!

Använda din egen drivkraft

Brottsutredaren Lena arbetar just nu på heltid med sitt fackliga uppdrag som nationellt huvudskyddsombud på Polismyndigheten. Hon tycker att förtroendemannarollen är spännande eftersom det alltid finns möjlighet att själv forma sin roll. – Det finns ingen exakt beskrivning av hur du ska utföra ditt uppdrag. Du kan använda din egen drivkraft och fokusera på de frågor du brinner för, säger Lena.