Gå till Innehållet

Rekrytera fler förtroendevalda

Lokalfackligt arbete är engagerande, utvecklande och innebär en möjlighet att påverka den egna arbetsplatsen och skapa goda förutsättningar för medlemmarna.

Fler förtroendevalda

Lokalfackligt arbete är engagerande, utvecklande och innebär en möjlighet att påverka den egna arbetsplatsen och skapa goda förutsättningar för medlemmarna. På samma sätt som det är viktigt att aktivt verka för att värva och vårda medlemmar, är det viktigt att inspirera medlemmar till att engagera sig i lokalfackliga frågor.

Fler medlemmar som engagerar sig fackligt bidrar till en mer levande och aktiv förening, en starkare gemenskap och ökat engagemang för den egna arbetsplatsen och medlemmarnas betydelse för verksamheten.

Det är viktigt att försöka ta tillvara på alla typer av medlemsengagemang. Det finns olika sätt att engagera sig i lokalfackliga frågor. Antingen i mer traditionella uppdrag som exempelvis ledamot i en styrelse eller valberedning, eller genom att exempelvis ordna enklare aktiviteter, ingå i en referensgrupp eller vara med och bidra i arbetet med nyhetsbrev.

Öka det fackliga engagemanget

Hur får man fler medlemmar att engagera sig fackligt?

Medlemmar har olika drivkrafter och känner engagemang för olika frågor. Identifiera vilka frågor som engagerar och försök se till att bejaka detta på ett sätt som bidrar till medlemmarnas, föreningens och verksamhetens utveckling.

För att få fler medlemmar att engagera sig  behövs kännedom om att det finns en lokalförening på arbetsplatsen samt vad den har för uppgift. Därför är det viktigt att regelbundet informera medlemmarna om föreningens verksamhet, antingen via informationsträffar, nyhetsbrev, enklare informationsmejl eller i det dagliga samtalet runt lunch och fika.

För att identifiera vilka medlemmar som skulle kunna bli bra förtroendevalda behövs en löpande dialog med medlemmarna. Detta kan man bland annat ha genom olika medlemsmöten eller aktiviteter där medlemmarna får möjlighet att bidra med sina tankar och synpunkter. Genom att exempelvis anordna en aktivitet på temat ”Hur kan den lokala löneprocessen förbättras?” kan man identifiera engagerade medlemmar som skulle kunna bli bra representanter för Akavia. Fundera över vilka kompetenser föreningen behöver eller om ni saknar någon facklig representation på en viss ort eller avdelning, rikta i så fall aktiviteterna dit.

Vem passar som förtroendevald?

För att bli en bra förtroendevald ska du helst vara en person som har möjlighet att lyfta blicken, som inte bara ser till sitt eget bästa utan även till kollegornas, föreningens och verksamhetens bästa. Du behöver inte kunna arbetsrätt eller vara kunnig i fackliga frågor, däremot är det bra om du är engagerad och delar Akavias grundläggande värderingar. Akavias medlemmar är fullt kapabla att själva föra dialog om i stort sett alla frågor som gäller deras arbetsliv. Rollen som förtroendevald handlar främst om att stötta medlemmarna och verka för att de får rimliga förutsättningar att fatta genomtänkta beslut samt möjlighet att se såväl långsiktiga som kortsiktiga konsekvenser av olika alternativ.

Utgå från dig själv

Väldigt få väljer att på egen hand hoppa på ett fackligt uppdrag. Därför är det viktigt att ha en dialog med den person som du tror skulle bli bra som förtroendevald. Berätta gärna att du tycker att dennes engagemang är inspirerande och fråga om medlemmen skulle vara intresserad av att bli förtroendevald för Akavia. Berätta om uppdraget, utgå gärna från dig själv. Varför har du valt att bli förtroendevald? På vilket sätt gör du skillnad för kollegorna och verksamheten? Vad har uppdraget som förtroendevald inneburit för dig, din utveckling, ditt lärande och inblick om verksamheten?

Lyssna på medlemmen och fundera på hur föreningen på bästa sätt kan ta tillvara på engagemanget. Är det frågor om lön och löneprocessen som medlemmen är intresserad av eller arbetsmiljöfrågor? Kanske medlemmen är intresserad av att ha en mindre roll som att kanske välkomna nyanställda kollegor, vara med och ordna aktiviteter eller ingå i någon referensgrupp.

Många kan uppleva att de inte har tid för ett fackligt uppdrag eller att de kan för lite om fackliga frågor. Förklara kort att man får arbeta med fackliga frågor på arbetstid och att Akavia kommer att stötta och utbilda dem. Dela gärna med dig av hur uppdraget har fått dig att växa.

Om personen är intresserad, identifiera hur föreningen på bästa sätta kan ta tillvara på engagemanget. Är det exempelvis som ett lokalombud eller som ledamot i en styrelse? Om det är det senare så glöm inte att informera valberedningen. När personen väl blir förtroendevald är det även viktigt att meddela detta till arbetsgivaren, Akavia (eller kontaktförbundet) och medlemmens egna förbund.

Du är en förebild

Som förtroendevald är du en förebild för andra potentiella förtroendevalda. Tänk på hur du pratar om uppdraget då detta påverkar andras bild och upplevelse av uppdraget. Även om det i bland kan kännas utmanande att vara förtroendevald så är det en fantastisk möjlighet att göra skillnad och få utlopp för sitt engagemang. Det är kompetensutvecklande, meriterande och innebär en möjlighet för nätverkande såväl inom som utanför den egna arbetsplatsen.

Tips för medlemsrekrytering

Ju fler medlemmar, desto större inflytande får din lokala fackliga organisation på arbetsplatsen. Här har vi samlat tips på vad du kan tänka på i arbetet med att rekrytera nya medlemmar.

Information, verktyg och mallar

Som förtroendevald är du navet i den fackliga verksamheten och är oerhört viktig för medlemmarna på arbetsplatsen. Din roll är att arbeta för medlemmarnas bästa och hjälpa och stötta dem.