Gå till Innehållet

Akavias medlemmar och EU

Akavias medlemmar har en positiv syn på EU, men kunskapen om dess institutioner är låg. Här presenteras resultat från en undersökning om EU:s påverkan och medlemmarnas viktigaste frågor.

EU i medlemmarnas perspektiv

30 år efter Sveriges inträde i EU ser vi en tydlig påverkan på vår vardag. EU är en viktig politisk arena som påverkar många områden i samhället. Akavia har genom sin medlemspanel undersökt medlemmarnas syn på EU, deras kunskap om EU-frågor och vilka frågor som är viktiga framåt. 

Positiv inställning och högt förtroende 

Akavias medlemmar har generellt en positiv inställning till EU och ett högt förtroende för Europaparlamentet och demokratin inom EU. Ungefär 90 procent av medlemmarna stödjer Sveriges EU- medlemskap, vilket är högre än genomsnittet för den svenska befolkningen. 

Kunskap och påverkan i arbetet 

Trots det starka stödet är kunskapen om EU och dess institutioner relativt låg. Ungefär hälften av medlemmarna uppger att de har låg eller ingen kunskap om EU-frågor. Många medlemmar efterfrågar mer utbildning om EU, både under studietiden och i arbetslivet. Majoriteten av medlemmarna påverkas av EU-frågor i sitt arbete, främst genom att tillämpa lagstiftning baserad på EU-regler. 

Lågt intresse för arbete inom EU:s institutioner 

Intresset för att arbeta inom EU:s institutioner är lågt bland Akavias medlemmar. Endast 36 procent av paneldeltagarna är intresserade av sådana karriärmöjligheter. Vanliga skäl till ointresset är att man uppfattar arbetet som för byråkratiskt eller politiskt, eller att man inte vill flytta från Sverige. 

Viktiga frågor framåt 

De viktigaste frågorna för EU enligt Akavias medlemmar är klimat och miljö, demokrati och rättsstat samt utrikes- och säkerhetspolitik. Det finns också ett starkt stöd för att stärka EU som en motvikt till USA i världspolitiken och för att Sverige ska samordna sin utrikespolitik med övriga medlemsstater. 

Akavia strävar efter att:

  • Bibehålla och stärka stödet för Sveriges medlemskap i EU. 
  • Främja engagemang och diskussion om EU-frågor. 
  • Öka kunskapen om EU och dess institutioner bland både yrkesverksamma och studenter. 
  • Uppmuntra fler medlemmar att överväga karriärmöjligheter inom EU:s institutioner. 
  • Sätta medlemmarnas viktiga frågor högt på EU:s dagordning. 
  • Bidra till en bättre arbetsmarknad för Sveriges akademiker genom aktivt samarbete inom och utanför EU. 

Mer inom Eu och internationellt

Ny verklighet för EU:s säkerhet och konkurrenskraft

EU befinner sig i ett nytt läge med hög osäkerhet och flera parallella utmaningar. Vad betyder det för Europas säkerhet och ekonomi?

Arbetsprogram 2025: Vad betyder det för Europa?

Framtidens EU: Programmet för 2025 sätter kursen för en starkare union med fokus på konkurrenskraft, säkerhet och hållbart välstånd.