Sedan början av 2000-talet har tillväxten halkat efter och som svar har EU-kommissionen nyligen presenterat sin handlingsplan Konkurrenskraftskompassen med fokus på konkurrenskraft, hållbarhet och självförsörjning. De senaste månaderna har omläggningen av politiken från den nya amerikanska administrationen inneburit en förstärkt krismedvetenhet med ett nytt säkerhetsläge och nya handelshinder. Akavia samlade i slutet av mars tre experter på EU, global ekonomi och techsektorn för att samtala om EU:s framtid med ekonomiskt fokus.
Enligt Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation Stockholm, har krismedvetenheten inneburit en ny enighet gällande säkerhet och försvar mellan medlemsländerna. Kommissionens initiativ, ReArm Europe, som bland annat luckrar upp budgetreglerna, har ett brett och starkt stöd. Samtidigt är Wäppling Korzinek inte särskilt oroad över om det skulle komma mer av eventuella meningsskiljaktigheter eftersom det brukar finnas vägar att lösa det. Gällande stödinsatserna till Ukraina är exempelvis 26 av 27 länder eniga, men EU har hittat sätt att lösa detta genom att agera mellanstatligt.
I den nybildade EU-kommissionen har det skett en förskjutning mot större makt för kommissionärer från länder i Östersjöområdet, vilka tydligare påverkas av det ryska hotet. Vi ser även mer samarbete med länder utanför EU. Gällande säkerhet och försvar samarbetar nu även Storbritannien med EU, på ett sätt som var otänkbart bara för något år sedan. Från svenskt håll visas nu en högre grad av proaktivitet i EU-arbetet, där vi tidigare haft en mer avvaktande prägel.