Gå till Innehållet

Innehåll på sidan

Vad gäller vid omorganisation?

Omorganisationer är en vanlig del av arbetslivet och kan påverka din anställning på olika sätt. Här går vi igenom vad som gäller vid omorganisationer, dina rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter.​

Vad är en omorganisation?

En omorganisation innebär förändringar i företagets struktur, arbetsuppgifter eller anställningsvillkor. Det kan handla om att arbetsuppgifter fördelas om, att tjänster försvinner eller att nya skapas. Syftet är ofta att effektivisera verksamheten eller anpassa den efter nya förutsättningar.

Vanliga funderingar vid omorganisationer – och hur de kan hanteras

En omorganisation väcker ofta frågor och funderingar bland anställda. Vanliga ämnen som lyfts av medlemmar kan till exempel vara:

  • Osäkerhet kring hur omorganisationen påverkar den egna anställningen
  • Upplevelser av att förändringen påverkar vissa personer mer än andra
  • Frågor kring syftet och målen med omorganisationen

För att skapa trygghet och delaktighet är det värdefullt att arbetsgivaren kommunicerar öppet och kontinuerligt om förändringens syfte och framdrift. Att tidigt involvera lokala representanter kan också bidra till ett konstruktivt samtalsklimat och bättre förståelse för processen.

Dina rättigheter vid omorganisation

Som anställd har du ett starkt anställningsskydd enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Vid omorganisationer är det viktigt att arbetsgivaren följer vissa procedurer:

  • Omplaceringsskyldighet: Innan uppsägning på grund av arbetsbrist kan ske, måste arbetsgivaren undersöka möjligheten att omplacera dig till annan ledig tjänst inom organisationen som du har tillräckliga kvalifikationer för.​

  • Förhandlingsskyldighet: Om arbetsgivaren är kollektivavtalsansluten, ska förhandlingar genomföras med fackliga representanter innan beslut om uppsägning fattas.​

  • Uppsägningstid: Vid uppsägning på grund av arbetsbrist har du rätt till uppsägningstid enligt LAS, kollektivavtal eller ditt enskilda anställningsavtal, vilket innebär att du inte kan sägas upp med omedelbar verkan utan saklig grund

Kollektivavtalens betydelse

Det är viktigt att notera att kollektivavtal ofta ger ett starkare skydd än LAS. I vissa fall kan kollektivavtalet ge bättre villkor vid omplaceringar, uppsägningar eller lönesänkningar. Därför är det viktigt att både arbetsgivare och anställda är medvetna om vilket kollektivavtal som gäller och vilka rättigheter det medför.

Arbetsfördelning och omplacering

Arbetsgivaren har rätt att fördela arbetet, men det finns gränser för hur en anställd kan förflyttas till en annan tjänst eller arbetsområde. Mindre förändringar, som att fördela arbetsuppgifter på nytt, omfattas av arbetsledningsrätten och kan göras utan facklig förhandling. Medan större förändringar som påverkar arbetsuppgifter och anställningsvillkor (t.ex. lägre lön eller annan arbetstid) kan kräva förhandling och godkännande, särskilt om de innebär en betydande försämring för den anställde.

När kan du säga nej till en omplacering?

Du har rätt att säga nej till en omplacering om förändringen är så ingripande att den kan likställas med en uppsägning. Men du ska aldrig tacka nej innan du samrådigt med en facklig representant. Detta kan vara fallet om:​

  • Omorganisationen uppfattas som ett tydligt sätt att försöka få dig att säga upp dig själv.

  • Arbetsgivaren har lagt ut en annons för din exakta tjänst, med kvalifikationskrav som är identiska med den kompetens du har men försöker ändå erbjuda dig en annan tjänst

  • Om det finns flera lediga tjänster som du har kompetens för, men arbetsgivaren vill likväl bara erbjuda den som har absolut sämst villkor av de lediga tjänster som finns.

  • Om arbetsgivaren försöker erbjuda dig en omplacering till en annan tjänst utan att frågan först är förhandlad med lokal part.

Lön och omplacering

En ny befattning efter en omorganisation kan innebära sänkt lön. Vissa kollektivavtal tillåter inte lönesänkningar, men lagen skyddar anställningen snarare än befattningen. Hur stor lönesänkning det kan innebära beror på många omständigheter och bedöms i varje enskilt fall.

Viktigt att tänka på vid nya erbjudanden om tjänst

I samband med förändringar i organisationen händer det att anställda får erbjudanden om nya anställningsavtal eller omplaceringar. Det är viktigt att ta sig tid att gå igenom dessa noggrant innan man skriver under.

För att undvika missförstånd eller oönskade konsekvenser rekommenderas att man först kontaktar sitt fackförbund eller lokala representant för rådgivning. När ett nytt avtal väl är påskrivet finns det som regel ingen möjlighet att ångra sig, därför är det klokt att vara väl förberedd.

Viktiga råd vid omorganisation

Skriv inte på några papper innan du har stämt av med förbundet eller lokala representanter, såvida du inte känner att omorganisationen enbart är till din fördel.

Kontakta oss för personlig rådgivning

Arbetsgivarens skyldigheter vid omorganisation

Arbetsgivaren har ett ansvar att:

  • Informera om omorganisationens syfte och konsekvenser.

  • Genomföra förhandlingar med fackliga representanter innan beslut om uppsägning fattas.

  • Erbjuda omplaceringar inom organisationen om möjligt.

  • Följa LAS och kollektivavtal vid genomförande av omorganisationen.

Lokalfacklig organisationens roll

Lokalfackliga organisationen spelar en stor roll vid omorganisationer. Dessa har bäst insyn i verksamheten och kan ta en genomtänkt diskussion med arbetsgivaren om varför och hur omorganisationen ska genomföras.

Vanliga frågor och svar

Kan jag bli avskedad vid en omorganisation?

Nej, avskedande är en disciplinär åtgärd som endast kan ske vid grovt åsidosättande av arbetsuppgifter. Vid omorganisationer är det istället fråga om uppsägning på grund av arbetsbrist, vilket kräver uppsägningstid enligt LAS .​

Läs mer om varsel och uppsägning på grund av arbetsbrist

Vad händer om jag inte accepterar en omplacering?

Om du inte accepterar en omplacering som innebär en betydande förändring av dina arbetsuppgifter eller villkor, kan det betraktas som en uppsägning från arbetsgivarens sida.

Det innebär att arbetsgivaren kan säga upp dig, men en sådan uppsägning måste följa de regler som finns i LAS och kollektivavtal. Innan du fattar något beslut är det därför viktigt att du diskuterar situationen med din fackliga representant för att förstå dina rättigheter och vad som är bäst i just din situation.
Kontakta oss för stöd

Rådgivning från våra experter

Om du är osäker på dina rättigheter vid en omorganisation, rekommenderar vi att du kontaktar din fackliga representant eller Akavias medlemsrådgivning för stöd och vägledning.

Få personligt stöd och rådgivning i arbetsrättsliga frågor

Relaterade artiklar:

Vilka regler gäller vid uppsägning? Fyra saker som du behöver känna till

Riskerar du att bli uppsagd eller har du redan blivit uppsagd? Här förklarar vi i fyra punkter vad som gäller vid uppsägning.

Innan du skriver på ett nytt anställningsavtal

Anställningsavtal kan kännas komplicerat. Här har vi samlat 7 viktiga delar att se över innan du skriver på – både när du byter jobb eller roll internt.

Vad är ett kollektivavtal?

Många anställningsvillkor som tas för givet regleras i just kollektivavtal. Få mer kunskap om hur och varför kollektivavtal är viktigt för dig som akademiker.

Löneförhandling när du byter jobb

När du ska byta jobb är det viktigt att kunna hantera frågan om lön redan under rekryteringsprocessen. Lyckas med löneförhandlingen genom 10 råd från experten.