Han tar tonåringen på soffan som exempel. Ja, hen tittar på YouTube, men det behöver inte vara kattvideor, det kan lika gärna vara tutorials för att lära sig något nytt, och ja, hen ligger i soffan och gör läxan i stället för att sitta rakt på en stol vid ett skrivbord, men det behöver inte betyda att resultatet blir sämre.
– De samlar information och bearbetar den på helt andra sätt än tidigare generationer, men det behöver inte betyda att det är fel, eller ens att det är de som ska ändra sig.
Tre punkter som skiljer gen-z från äldre i arbetslivet:
- Livet är viktigare än arbetslivet
- Värderingar och mångfald är en hygienfaktor, alltså självklart och inget ovanligt.
- Mer otåliga, vill ha snabba resultat och vet hur de kan skaffa det.
För enligt Göran Adlén har generation Z en hel del att lära ut som äldre personer skulle må bra av att ta till sig.
– För det första är det här en generation som vägrar att gå med på att arbetslivet skulle vara det viktigaste i livet. För de här ungdomarna är det livet som är det viktiga i livet.
Det får konsekvenser för vad de går med på i form av krav från arbetsgivaren. Det här är en generation som inte förstår varför de ska vara på en arbetsplats varje dag mellan klockan 8 och 17 på bekostnad av tid med familjen. De förstår inte varför arbetsgivaren skulle vägra dem distansarbete om det är det som gör livspusslet möjligt. De kommer inte att gå med på att deras arbetstid äts upp av oändliga möten utan tydligt syfte som tvingar dem att jobba ikapp (obetalt) på kvällen.
– De har sett sina föräldrar jobba för mycket och de tänker inte göra samma misstag själva. Jag skulle säga att i det långa loppet måste vi andra lära oss det här också. Vi har en underliggande psykisk ohälsa i hela samhället och jag tror att vi alla, oavsett ålder, skulle vinna väldigt mycket på kortare arbetstider, minskat antal möten och mer utrymme för fritid.