Gå till Innehållet

Gemensamt kan vi skapa en upplyst framtid

Akavias ordförande Jenny Kallerman vill se ett ökat engagemang bland medlemmarna för att stärka inflytandet på landets arbetsplatser.

Med ett gemensamt engagemang kan medlemmarna bidra till att skapa bättre förutsättningar och starkare resiliens i dagens föränderliga samhälle. Det menar Jenny Kallerman, ordförande för Akavia i denna intervju där hon såväl summerar sina tre år som ordförande som blickar framåt för förbundet och medlemmarna.

Hur har säkerhetsläget i världen påverkat Akavia?

– De geopolitiska spänningarna med hot och konflikter sätter press på EU och Europas fredsbevarande roll, samt på Sverige, som en av få ”riktiga” demokratier i världen. Lägg till hög inflation och klimatförändringar, ökade klyftor och spänningar som skapar oro. Den ökade otryggheten påverkar vår vardag. Ändå förväntas våra medlemmar hantera ökad arbetsbelastning, arbeta längre, vara innovativa och öppna för AI. Detta är en verklighet som vi rationellt måste förhålla oss till.

Hur kan Akavia bidra till medlemmarnas framtid på ett positivt sätt och öka engagemanget?

– Genom att samlas under ett gemensamt engagemang, kan vi kan omformulera den dystra fonden till en möjlighet att skapa en mer upplyst framtid. Akavia gör detta möjligt genom att sätta medlemmen i centrum och driva frågor som ger som ger dem de bästa förutsättningarna att göra sitt jobb. Vi ska fortsätta vårt arbete med att stärka medlemmarnas inflytande genom att sänka trösklarna för engagemang såväl i förbundet som på arbetsplatserna. Våra medlemmar och förtroendevalda tar ansvar, tror på sin förmåga och har en stark önskan om att bidra till en större helhet. Vår styrka bygger på att vi hela tiden är relevanta och gör skillnad för den enskilda individen.

Vad ser du framåt, nästkommande tre år, att Akavia kan och bör göra för att bli ännu mer relevanta?

– Genom fortsatt fokus på medlemsnära frågor och värnandet av den svenska partsmodellen. På fullmäktige i november kommer vi gemensamt att besluta om en tydlig strategi för de kommande tre åren. Men det råder ingen tvekan om att våra medlemmar har en viktig roll i bevarandet av ett tryggt och starkt samhälle, inte minst i en tid som är så oförutsägbar som nu. Nu mer än någonsin behöver vi utgå från evidens, fakta och forskning – inte från åsikter.

Vad har varit de största lärdomarna och insikterna från din tid som ordförande?

– Vikten av att samarbeta och utgå från vår gemensamma värdegrund, kärna och identitet, oavsett om man är förtroendevald, medlem eller anställd. Vi har åstadkommit mycket under dessa fem år, men det finns mer att uppnå. Som demokratisk organisation är vi beroende av medlemmarnas engagemang och aktiva deltagande. Ju fler som deltar i våra demokratiska processer, desto mer legitimitet, kraft och resiliens får vi. Därför uppmanar jag alla medlemmar att delta i förbundets demokrati.

Mer läsning från Akavia

Prioritera kompetensutvecklingen

Det är inte pengar som saknas när företagen ska utbilda sin personal. Det är tiden. Men Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia, uppmanar arbetsgivarna att avsätta tid till medarbetares utveckling. Läs intervjun med Patrik Nilsson här.

Var inte rädd att bli generalist

Samhällsvetare är en stor del av samhällets bärande utveckling. De återfinns i områden som kräver såväl bred kunskap som flexibilitet. Viktor Göransson är sakkunnig utredare på Akavia, och han filosoferar över en akademikergrupp som ofta glöms bort i samhällsdebatten.