Gå till Innehållet

Bli en mästare på att ta kritik

Trots hundra hejarop fastnar ofta den enda negativa feedbacken och stjäl energi. Men enligt psykologen Per Höglund är kritik något att vara tacksam för.

Text: Petra Olander, Jessica Josefsson Foto: Erik Abel, Jens Nordström

Lästid: 4 minuter

Vi människor reagerar väldigt olika på feedback, konstaterar Per Höglund, som är doktorand vid Umeå universitet och arbetar med utvecklingsprocesser.
– Har du en personlighet där du bär en stark rädsla för att misslyckas innebär det en personlig katastrof att få negativ kritik. Hela tillvaron går då ut på att undvika den hemska situationen – genom att aldrig göra fel. Det handlar om att man har någon form av perfektionism där man tror att ”om jag gjort något fel är jag en usel människa”.

Beteendet kan bero på att man tidigare i livet har fått kritik som man har känt skam över.

– Skam är en grundläggande känsla, som kanske är den mest smärtsamma för oss och som vi allra mest vill undvika.

Det kan ju låta som ett perfekt recept: perfektionismen gör att vi inte misslyckas – och därmed undviker att hamna i skamsituationen igen. Men resultatet är i själva verket att vi själva står i vägen för vår egen utveckling.

– Att utvecklas handlar oftast om att få feedback. En perfektionist ser kritiken som att hen är dålig, inte som ett sätt att bli bättre på det hen gör.

Rädslan för negativ kritik kan också leda till att vi överarbetar allt vi gör, ett kompensatoriskt sätt att försöka göra allt perfekt, för att undvika den hotfulla feedbacksituationen.

– Det brukar leda till stress som inte är befogad. Man hamnar i att man jobbar stenhårt på något som inte är så meningsfullt, där halva arbetsinsatsen hade varit ”good enough”. Beteendet ger en ökad risk för utbrändhet, säger Per Höglund.

– Att leva varje dag med perfektionism i allt vi gör innebär att vi ställer för höga förväntningar på oss själva. Vad gäller psykiska tillstånd som depression och ångest är perfektionism en vidmakthållare av den psykiska ohälsan.

I andra änden finns det människor som inte vill höra positiv kritik och i stället efterfrågar vad de ska förbättra.

– Problemet då är att man suger i sig det negativa och avvisar det positiva. Man omtolkar den positiva kritiken till att ”den här personen försöker bara vara trevlig”. Följden blir att man aldrig kan känna sig tillfreds. Fördelen är att man tar till sig negativ feedback och försöker förbättra sig, men du kan aldrig dra nytta av dina styrkor om du aldrig tar till dig av vilka de är.

Se negativ kritik som en förmån

I stället för att se negativ kritik som ett misslyckande eller något att älta ska vi se det som en förmån, betonar Per Höglund.

– Grunden till att kunna ta till sig av alla former av kritik är självinsikt, inse att alla människor, även jag själv, kan vara både bra och dålig på vissa saker, och att vi alla kan utvecklas med hjälp av varandra, men en förutsättning för att kunna ta till sig negativ kritik är att kritiken kommer från ett bra ställe.

– I en sund arbetskultur vill en chef ge feedback för att hen vill att medarbetaren ska utvecklas. Det kommer från ett bra ställe och landar rätt, men feedback kan också vara ett sätt att utöva makt, att trycka till någon. Då känns inte kritiken som att den kommer från ett bra ställe och vi har svårt att ta till oss av den.

Det är bra att fokusera på styrkor, inte bara brister, i feedbacksamtal

En viktig del i arbetsplatsernas medarbetarsamtal är att också fokusera på personens styrkor, konstaterar han.

– Det är bra att vi får lära oss att använda våra styrkor. Risken med feedbacksamtal är att det fokuserar på var vi brister. Har du en talang för någonting ska du få veta det – och sedan göra mer av det för att växa. Insikten om dina styrkor gör också att du får känna stolthet, vilket är den känsla som ligger i andra änden av skammen. Vi hamnar i ett fint momentum när vi får känna att vi tillför arbetslaget genom att vi kan. Det brukar öka motivationen väldigt mycket.

Det är också så att rädslan för att bli avvisad styr oss mer än vi kan tro. Misslyckanden säger oss att vi riskerar att bli avvisade av människor vi bryr oss om.

Att ta feedback är också en del av att lära sig avvisad

Rädslan för att bli avvisad styr oss mer än vi kan tro. Men den går att förändra – och med lite övning kan man få en helt annan styrka i vardagen.
– Då kan du också nå de mål du verkligen vill, enklare och snabbare, konstaterar Pär Säthil, psykolog och författare.

Prestationsångest, rädsla för att inte lämna den bästa uppgiften, eller för att få den tillbaka med orden att den måste göras om. Att bli avvisad, på jobbet eller privat, medför för de flesta en obehaglig känsla. Många gör allt för att försöka undvika det, eller väntar på det perfekta tillfället att förverkliga drömmen, ett tillfälle som kanske i slutändan aldrig kommer.

– Det innebär ofta att man tar omvägar inom arbetslivet som kanske egentligen kräver mer av dig än om du vågat utsätta dig för risken att bli avvisad, säger Pär Säthil och betonar att det går att förändra och få en enklare vardag. Han har en bakgrund inom musikbranschen. Det var också där han först kom i kontakt med idén om rädslan för att bli avvisad.

– Där och då satte jag, som många andra, den bredare etiketten stress på de obehagskänslor jag hade.

I dag vet han, efter en fördjupning i ämnet som nu resulterat i boken Det lyckliga geniet, att det ligger mycket mer bakom ordet stress och de obehagskänslor som många av oss försöker undvika.

Porträtt man yngre medelåldern ute under ljusblå himmel. Mannen har brunt hår och skägg.– När man bryter ner det vi kallar stress i dess konkreta beståndsdelar hittar vi ofta tankar som att det vi jobbar med måste bli perfekt eller att vi måste ”lyckas”. Ett ”misslyckat” projekt gör att vi riskerar att bli avvisade av människor vi bryr oss om, säger han och förklarar att rädsla för avvisande kan vara en källa till både stress, psykisk ohälsa och till att vi presterar sämre.

– Rädslan kan bidra till en rad andra svårigheter som kan innebära stora kostnader för dig och din karriär.

De svårigheter som Pär Säthil pratar om handlar bland annat om oförmåga att vila, enkelspårighet i projekt eller att projekt tar mycket längre tid. Perfektionism, kontrollbehov och viljan att göra allt själv används ofta som en sköld mot att bli avvisad, men enligt Pär Säthil är strategierna verkningslösa eller kostsamma.

– Många av oss är beroende av att uppleva att vi har kontroll, samtidigt som sanningen är att alla visioner och stora projekt medför kontrollförlust för du måste samarbeta med resten av världen.

Självkritik förstärker obehaget

Inte nog med att vi undviker att bli avvisade, när vi väl blir det är Pär Säthils erfarenhet att de flesta klandrar sig själva för det.

– Självkritik förstärker ju naturligtvis obehaget.

Han tar ett exempel med en person som ska lägga fram ett projektförslag inför en stor grupp, som nervös och spänd rabblar upp allt snabbt inför gruppen, utan att egentligen ge sig själv eller de andra i rummet tid till att reflektera över det som sägs.

– Jag brukar säga att man ska stanna upp och iaktta de som sitter i rummet, vara närvarande. Du kan omöjligt veta hur de tar emot ditt förslag om du inte själv ser på deras reaktioner. 

Pär Säthil menar att det är ganska enkelt att vänja sig vid rädslan för att bli avvisad – kanske till och med älska den – om vi lär oss hur vi ska göra. Då kan vi lättare nå de mål och värderingar som är viktigast för oss.

– Det finns vanor som enkelt kan lära oss att börja älska osäkerheten, och göra det vi vill även när utgången är okänd. Tricket är att veta exakt när, var och hur du ska utmana dina rädslor, säger han.

Det första steget är att börja med att kartlägga dina djupaste värderingar och mål just nu. Sedan kan du kartlägga vilka handlingar som snabbast skulle kunna ta dig till det liv du drömmer om. Därefter kan du fundera över om det är någon av de handlingarna som du undviker av rädsla för att bli avvisad.

– Undersök i detalj vad som hindrar dig från att nå de mål du vill, säger Pär Säthil.

När du har gjort kartläggningen är nästa steg att börja utmana dina beteenden, och det kan man göra på två sätt, förklarar Pär Säthil.

– Antingen genom att söka upp sådana situationer som du annars undviker, eller skapa ett ”rejection”-spel.

Det sistnämnda är ett populärt spel från Kanada där man gör avvisande till ett slags lek. Man väljer ut enkla och roliga situationer där man riskerar att bli avvisad. Man börjar med de små utmaningarna, som till exempel att låna en tia av en främling, och gör sedan stegvis allt svårare uppgifter.

– Syftet med den sortens utmaningar är att du ska vänja dig vid känslan av att bli avvisad och upptäcka att det inte är så farligt.

Ganska snabbt kommer den där obehagliga känslan som kom med en avvisning att börja avta, och, poängterar Säthil, för att det ska ske krävs det ofta att du samtidigt pratar snällt med dig själv när du utsätter dig för det jobbiga.

– När vi gör tvärtemot vad vi brukar går vi emot en djup programmering. Evolutionen vill att vi undviker obehag och jobbiga känslor. Då behöver vi vara vänliga mot oss själva när vi utmanar våra vanor, så att det inte blir alltför tufft, säger han.

När det inte längre är obehagligt att bli avvisad är det inte något som står emellan dig och dina mål och värderingar.

– Då kan du nå dem både enklare och snabbare.

Fem sätt att ta emot kritik på ett konstruktivt sätt

  1. Konkretisera. Har den som har gett dig negativ kritik kunna operationalisera vad det är du ska göra för att bli bättre? Det ska inte bara vara ”du var dålig”, utan innehålla information om vad du ska göra för att ta nästa steg. Fråga efter konkreta tips.
  2. Fokusera på görandet. Negativ kritik handlar inte om dig som privatperson, utan om vad du gör på jobbet. Många av oss är omedvetna om att vi ibland gör något som inte riktigt fungerar. Att få veta det är en fin möjlighet att bli mer effektiv.
  3. Gör en rimlighetscheck. Fundera över vad du skulle säga om du gav dig själv kritik, och vad i den feedback du har fått stämmer överens med det? Då är det nog något du ska ta till dig.
  4. Ha helikopterperspektiv. Försök få bort tankarna om att kritiken handlar om ditt personliga jag. Ett sätt kan vara att jämföra hur chefen ger feedback till andra på arbetsplatsen.
  5. Be om både minus och plus. Feedback bör handla både om vad du ska sluta med och vad du ska göra mer av. Om chefen säger att du är duktig är det ingen feedback. Ta reda på vad det är du gör, som är bra.

Stöd om du är oroad att få feedback och/eller bli avvisad:

  • Ta reda på dina mål och värderingar.
  • Analysera vilka handlingar som snabbast kan ta dig mot dina mål.
  • Fundera över om det är någon av dessa handlingar du undviker och varför.
  • Börja utmana dina beteenden med till exempel ett ”rejektion”-spel, alltså en form av lek där målet går ut på att bli avvisad inom områden som inte är så viktiga för dig.
  • Visa snällhet och värme mot dig själv medan du genomför övningarna.

Så hjälper du som chef medarbetarna till acceptans

  1. Skapa en trygg arbetsmiljö där alla idéer uppmuntras.
  2. Sluta med mikromanagement.
  3. Visa att du litar på medarbetarna och deras kapacitet att lösa saker själva.
  4. Låt dem prata fritt och håna inte eller klanka ner på förslag.
  5. Låt dem göra misstag och var tydlig med att det är okej.
  6. Finn tröst i gemenskap och visa på trygghet på arbetsplatsen.
    Blev något du gjorde helt galet? Berätta för kollegorna och skratta tillsammans åt det.


Källa: Perfektionsfällan av Thomas Curran

Mer från akavia redaktionellt

Upptäck och hantera härskartekniker

Tips på hur du upptäcker och hanterar härskarteknik som osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbel bestraffning, påförande av skuld.

Att skapa lärande på arbetsplatsen

Origo Groups 100 fast anställda arbetar med intern kompetensförsörjning genom lärande mellan kollegor. Här är företagets sex bästa tips för att få igång ett aktivt lärande i arbetet.
Ung kvinna som håller i dator med grafer och text adderat på bilden

Den som är nyfiken på AI vinner

Dagens globala samhälle står mitt uppe i en av mänsklighetens största transformationer där vi befinner oss i starten av AI-utvecklingen. Förändringen kräver nya sätt att arbeta på, nya arbetsgrupper och nya roller.