Så blir misslyckande vägen till framgång
”Rätt sorts fel – Konsten att misslyckas väl” innehåller illustrativa exempel på misslyckanden. Från änkan Barbe-Nicole Clicquots mångåriga kamp som pionjär med misstag som regelbundet förstörde hennes numera världsberömda champagne (ett år blev en tredjedel av hennes lager förstörda av värme under ett uppehåll i Amsterdam) till hur tre anställda på Citibank råkade föra över 900 miljoner dollar (i stället för de åtta som det var tänkt) till ett antal företag, och som Citibank aldrig fick tillbaka.
– Det är en bok om företag och affärer, men den går också bortom det. Den talar till individer som vill växa i sitt privatliv, som är intresserade av att se misslyckanden som en nödvändig del av att lyckas. Misslyckanden är nödvändiga aspekter av upptäckter, framsteg och lärande. Det handlar om att se på det på ett nytt sätt, att avdramatisera och dra nytta av misslyckanden.
Vad händer om vi inte vågar misslyckas?
– Det finns två stora konsekvenser: Vi blir ovilliga att ta risker. Och att inte ta risker är det bästa sättet att inte lyckas uppnå något i jobbet, lyckas få nya vänner eller njuta av nya upplevelser. Det andra är att vi fortfarande ändå kommer att ha misslyckanden. Rent organisatoriskt kommer folk inte att prata om dem, och då finns det en risk för ännu fler och större misslyckanden framöver. Som ledare kommer man inte att få tillgång till korrekta data, medan det fortfarande finns tid att göra något för att förhindra något som kan sluta i katastrof. Och man bygger inte heller starka relationer där människor arbetar och växer tillsammans.