Gå till Innehållet

Mattias Åkerberg

Copywriter och UX-writer på företaget Please copy me. Håller regelbundet föreläsningar och kurser om hur du drar nytta av AI när du skriver. Läs mer på pleasecopyme.se.

Åtta tips för att bli bra på att prompta ChatGPT

Åtta tips som gör dig bra på att prompta till ChatGPT. Få veta hur du ber ChatGPT om hjälp på rätt sätt, gör AI till ett bollplank, hur du brainstormar med AI-verktyget och hur du kan få starthjälp med arbetsuppgifter.

Text: Peter Wiklund

Lästid: 3 minuter

ChatGPT kan bli din mest hjälpsamma kollega – redo att assistera med allt från att sammanfatta snåriga rapporter till att vässa dina mejl och ge dig en extra skjuts i brainstorming. Här delar AI-experten och copywritern Mattias Åkerberg med sig 
av åtta smarta sätt att använda ChatGPT i jobbet.

Att tänka på: Ladda inte upp affärskritisk eller känslig information i ChatGPT.

1. Be om hjälp med prompten

En prompt är en instruktion eller fråga som man ger AI-verktyget för att få ett specifikt svar eller resultat. Den agerar som en styrning för AI-verktygets svar och kvaliteten på svaret beror ofta på hur prompten är formulerad.
ChatGPT ställer givetvis upp om du känner dig osäker på hur du ska prompta för att få bästa möjliga resultat. Beskriv det du vill ha hjälp med och be om några förslag på bra prompter som skulle kunna ge tydliga och relevanta svar. Här nedan får du tips på såväl områden som prompter som kan vara behjälpliga när du ska jobba med ChatGPT.

2. Sammanfatta dokument

Spara värdefulla arbetstimmar genom att ladda upp snåriga rapporter och be ChatGPT om en punktlista som redogör för innehållet. Du kan också låta verktyget göra en analys av exempelvis olika problem och utmaningar som behandlas i dokumentet.
Det kan sedan vara värdefullt att fråga vad som har utelämnats i sammanfattningen för att se om det är något du tycker är viktigt som har filtrerats bort.

Promptförslag: ”Jag har en 50 sidor lång rapport. Kan du sammanfatta den i tio konkreta punkter? Markera vad som är huvudbudskapet, viktiga slutsatser och eventuella rekommendationer.”
Följ upp med: ”Du har sammanfattat rapporten i tio punkter. Nu vill jag veta vad som inte togs med. Vilka delar av rapporten har du valt bort i din sammanfattning, och varför? Finns det något jag borde vara extra uppmärksam på?”

3. Skapa mötesprotokoll

Det går att minska kringarbetet efter ett möte med hjälp av AI-verktyg. Spela in mötet och låt ett verktyg som Otter.ai eller Klang göra en transkribering. Mata sedan in den texten i Chat-GPT och be om en sammanfattning. Eller varför inte tre olika versioner av protokollet:

  • En superkort punktlista.
  • En formell rapport.
  • En peppig sammanfattning för teamets Slack-kanal.

Bonustips:

På samma sätt kan du använda AI-verktyg för att sammanfatta och peka på det viktigaste som sägs i långa webbinarier och föredrag.

4. Brainstorma med vem du vill

ChatGPT är perfekt för att kickstarta en kreativ process. Be den att anta rollen som en drömexpertpanel – eller varför inte en oväntad karaktär?

Promptförslag: ”Jag behöver nya idéer för [utmaning/problem]. Kan du presentera fem lösningar, där varje lösning utgår från olika perspektiv? Till exempel:
1. Ett kostnadsfokuserat perspektiv.
2. Ett hållbarhetsperspektiv.
3. Ett kundupplevelseperspektiv.
4. Ett teknologiskt perspektiv.
5. Ett disruptivt och okonventionellt perspektiv.”

5. Kom igång

Ibland kan det vara riktigt svårt att komma ur startblocken, inte minst om det är en lite knepig uppgift som väntar. I stunder när det är alltför lätt att lockas till prokrastinering kan ChatGPT bidra med hjälp. Beskriv vad du ska göra och be om ett utkast. Det kommer vara lättare att komma vidare när du har en grund att utgå från. ChatGPT ställer sedan villigt upp och bistår även med bearbetningen av materialet.

Promptförslag: ”Jag behöver skriva en [rapport/artikel/presentation/mejl] om [ämne]. Den ska användas för [sammanhang]. Kan du ge mig ett utkast som är kort, tydligt och strukturerat? Börja med en intresseväckande inledning, tre huvudpunkter och en tydlig avslutning.”
Följ upp med: ”Nu när jag har ett utkast – kan du göra det mer levande och engagerande, utan att tappa professionaliteten?”

6. Finslipa dina texter

Att kontrollera stavning och grammatik är en enkel match för ChatGPT, oavsett vilket språk du använder. Men riktig nytta får du när du ber verktyget att verkligen förbättra texten, exempelvis så att den passar målgruppen eller sammanhanget. Kanske ska du formulera ett mejl i en känslig situation där tonläget är extra viktigt. Som vanligt gäller att ju mer bakgrundsinformation du matar in, desto lättare blir det för ChatGPT att träffa rätt. 

Promptförslag: ”Jag har fått ett mejl från en kund som är missnöjd med vårt senaste projekt. Hon tycker att leveransen tog för lång tid och att resultatet inte motsvarade förväntningarna. Kan du hjälpa mig att formulera ett professionellt men ändå vänligt svar där jag visar förståelse, men samtidigt försvarar vårt arbete?”

Bonustips: Be ChatGPT analysera undertoner i ett mejl innan du svarar.
Promptförslag: ”Här är ett mejl jag fått från en leverantör. Kan du hjälpa mig att tolka tonläget och läsa mellan raderna?”

7. Förbered svåra samtal

En del tycker att ChatGPT:s främsta styrka ligger i förmågan att agera i olika typer av rollspel. Testa det när du har ett svårt eller känsligt samtal framför dig genom att be verktyget att vara din motpart. Du kan dessutom tala in dina promptar om det känns lättare.

Promptförslag: ”Jag behöver ha ett svårt samtal med en anställd som inte presterar enligt förväntningarna. Kan du agera som den anställde och simulera olika möjliga reaktioner – både defensiva och konstruktiva – så att jag kan förbereda mig?”

8. Fatta bättre beslut

ChatGPT kan vara din objektiva rådgivare när du står inför ett beslut. Ska du välja mellan tre leverantörer? Mata in offerterna och be verktyget göra en jämförelse utifrån dina viktigaste kriterier.

Promptförslag: ”Jag har tre olika offerter för en tjänst. Kan du jämföra dem och lyfta fram styrkor, svagheter och vilka risker som jag borde tänka på?”
Följ upp med: ”Vilka frågor borde jag ställa till leverantörerna innan jag tar ett beslut?”

Gratisversion eller inte?

Mattias Åkerberg får ofta frågan om det är värt att teckna ett abonnemang på ChatGPT Plus (cirka 20 USD per månad) i stället för att använda gratisversionen.

Hans svar? Testa!
– Gratisversionen av ChatGPT är mycket kompetent, men med Plus får du ett snabbare verktyg som även har en del extra funktioner. Om det är värt abonnemangskostnaden beror på hur mycket du använder det. Teckna ett kostnadsfritt 30-dagars testabonnemang på Plus så kan du själv bedöma skillnaden, säger han. 

Mer om AI

Bättre samtal - öva med AI

Nu vet du att du kan använda AI-verktyg som bollplank. Läs om att använda det vid utmanande samtal på arbetsplatsen, för att hitta lösningar till en positiv väg ut.

Sök studier i annat land

Språkkunskaper, internationellt nätverk och fördjupning i kurser som inte finns i Sverige. Fördelarna med att plugga utomlands som utbytesstudent är många, men se över möjligheterna tidigt.

Gör en karriärplan

Ta del av expertens råd under hela arbetslivet. Få tipsen du har nytta av som ny på arbetsmarknaden, vid familjebildning, mitt i livet och innan pension.

Akavia om AI