Att arbeta under sommaren eller vid sidan av studierna är positivt för möjligheten att få jobb efter studierna. Även ett extrajobb som inte är direkt kopplat till dina studier ger värdefull arbetslivserfarenhet som öppnar fler dörrar. 80 procent av Akavias studerandemedlemmar arbetar vid sidan av sina studier. Samtidigt är det viktigt att hålla koll på dina inkomster så att du slipper bli återbetalningsskyldig i efterhand. Fribeloppsgränsen anger hur mycket du får tjäna utan att ditt studiemedel minskar.
Under pandemin avskaffades fribeloppsgränsen tillfälligt, men sedan 1 juli 2022 är begränsningen i hur mycket en student får tjäna för att bli berättigad studiemedel tillbaka. 2024 var det 28 900 studenter som fick återkrav av studiemedel, vilket är en ökning jämfört med tidigare år. Det genomsnittliga återkravsbeloppet var 14 200 kronor.
Enligt en undersökning som CSN genomförde i slutet av 2021 finns det en okunskap kring vilka inkomster som ingår i fribeloppet. De inkomster som räkas in är bland annat lön, a-kassa och föräldrapenning. Det är mindre känt att även kapitalinkomster, inkomster från lägenhetsförsäljning och eventuell bidragsinkomst via omställningsstudiestödet även räknas med i fribeloppet.
Något som också kan orsaka förvirring är att det finns olika nivåer på fribeloppet, eftersom fribeloppet är relaterat till hur många veckor du tar studiemedel. Vilket i och för sig är rätt logiskt, eftersom exempelvis den som enbart tar studiemedel för halvtidsstudier då får möjlighet att jobba mer vid sidan om studierna.
Fribeloppets räknas per kalenderhalvår, så det är viktigt att särskilja dina inkomster från perioden till och med 30 juni från inkomsterna från och med 1 juli. För en heltidsstudent (20 veckor per termin) under 2025 består fribeloppet av 113 901 kronor under respektive termin. I detta fall får inkomsterna inte överstiga 18 983 kronor i månaden. Observera att fribeloppet också gäller under sommarmånaderna samt att terminerna ibland kan bestå av olika antal veckor.
Om du når över gränsen för fribeloppet kommer rätten till studiemedel – både bidrag och lån – att gradvis minska. Ju högre inkomster du har, desto mindre studiemedel har du rätt till.
Det kan förstås vara svårt att veta på förhand exakt hur höga inkomster du kommer att ha, och då kan det hända att du redan har fått för mycket utbetalt. CSN gör en kontroll av studenternas inkomster med två års fördröjning, och om det visar sig att du har fått mer studiemedel än du har haft rätt till så blir du återbetalningsskyldig. Då är utgångspunkten att du har 30 dagar på dig att betala in den summa som du inte hade rätt till, även om det finns möjlighet att be om att få lägga upp en betalningsplan.
För att undvika att behöva betala tillbaka studiemedel är det viktigt att kontinuerligt meddela CSN vilken som är din beräknade inkomst. Det kan vara svårt göra en uppskattning av detta, men kom ihåg att du alltid kan uppdatera din inkomst via CSN:s webbplats.
Om du vet med dig att din inkomst kommer hamna över fribeloppsgränsen så kan du alltid överväga att reducera antalet veckor du tar studiemedel. På så vis kan du också spara några av dina totalt 240 veckor med studiemedel samtidigt som du minskar risken att blir återbetalningsskyldig.