Gå till Innehållet

Så påverkar AI-förordningen dig som förtroendevald

EU:s AI-förordning påverkar hur AI får användas i offentlig sektor. Här är vad du som förtroendevald behöver känna till för att agera rätt och ansvarsfullt.

Reglerad AI – nya krav och möjligheter för dig som förtroendevald

AI-förordningen (AI Act) är ett initiativ av EU för att reglera utveckling, tillhandahållande och användning av AI.

Förordningen syftar till att balansera innovation och teknikutveckling mot behovet av att skydda grundläggande rättigheter. Men också för att skapa enhetliga regler för en säker och ansvarsfull användning av AI inom EU.

Vad innebär AI-förordningen för svenska arbetsplatser?

För svenska arbetsplatser innebär det här att arbetsgivare måste hantera en komplex regleringsmiljö vid implementering av AI-lösningar. Fackföreningar har en mycket viktig roll i att skydda och bevaka medlemmars intressen under denna förändring.

AI-förordningens bestämmelser kommer att tillämpas i olika etapper. Förordningen innehåller både direkta förbud mot vissa typer av AI-användning och omfattande krav för system som klassificeras som högrisk. Värda att nämnas inom kategorin högrisk, är system som används för rekrytering och arbetsledning.  

Den 2 februari 2025 infördes krav på AI-kunnighet och förbud mot viss AI-användning. Bestämmelsen om AI-kunnighet innebär att leverantörer och tillhandahållare som tillämpar AI-system måste säkerställa en tillräcklig nivå av AI-kompetens för sin personal och alla som använder AI-systemen för deras räkning.

Förbjuden AI-användning innebär att vissa AI-system inte får släppas ut, tas i bruk eller användas inom områden som anses utgöra för höga risker, såsom manipulering, profilering, ansiktsigenkänning, känsloigenkänning på arbetsplatsen, social poängsättning och biometrisk kategorisering.

Fackförbundens roll

Den svenska arbetsmarknadsmodellen ger fackliga organisationer en unik och särskild roll att, i samband med förhandling om större eller viktiga verksamhetsförändringar, lyfta problem och risker kring införandet av ny teknik. Det kommer med säkerhet finnas arbetsmiljöutmaningar vid införandet av nya AI-system, samtidigt som dessa kan bidra till att övervaka just arbetsmiljön och identifiera potentiella risker i realtid. Det är därför viktigt att vi aktivt engagerar oss i och skaffar oss kunskap om AI-förordningens innehåll och konsekvenser, samt bedömer hur förändringen påverkar arbetsmiljön.

En central del av förordningen är kravet på mänsklig kontroll över AI-systemen. En fysisk person ska kunna ingripa i driften av systemet när det behövs. Detta krav är särskilt viktigt i arbetslivssammanhang där beslut som påverkar anställda måste kunna granskas och ifrågasättas av människor, inte bara av automatiserade system.  Här kan vi, i egenskap av fackförbund, i förhandlingar och samverkan lyfta, till exempel hur ett AI-baserat rekryterings- eller arbetsledningssystem kan förstås och att eventuella felaktigheter kan rättas.

Vår roll i AI-implementering är förstås att bidra till att våra medlemmars arbetsliv utvecklas och att våra medlemmar får möjlighet att ta del av teknikutveckling och få tillgång till kompetensutveckling och omställning. Vi ska även  använda vår förhandlingsposition för att säkerställa att AI-system införs och används på ett sätt som respekterar medlemmarnas rättigheter och intressen.

Fyra tips till dig som förtroendevald

  • Uppmana arbetsgivaren att gå igenom befintliga AI-system på arbetsplatsen och säkerställa att systemen uppfyller kraven i AI-förordningen. Gärna tillsammans med skyddsombud.
  • Finns det en AI-policy på arbetsplatsen? Om inte, uppmana arbetsgivaren att ta fram en sådan, i samverkan med er förtroendevalda.
  • Har medarbetarna erbjudits utbildning och kompetensutveckling för att kunna använda AI-verktyg i sitt arbete på ett säkert sätt? Om inte hur säkerställs kompetensutvecklingen?
  • Hur påverkas medarbetarna av införandet av AI-system på arbetsplatsen? Finns det arbetsmiljörisker vid användandet av AI, om så lyft dessa till arbetsgivaren.

Mer för dig som förtroendevald

Nyheter

Här hittar du nyheter och annan information som kan intressera dig som är förtroendevald.