Gå till Innehållet

Akademikerveckan

Akademikerveckan genomförs två gånger per år tillsammans med övriga Sacoförbund. Det är ett bra tillfälle för er som är förtroendevalda att synas lite extra på er arbetsplats och prata jobbfrågor och medlemskap.

Om Akademikerveckan

Akademikerveckan finns för att synliggöra och skapa intresse för facket och öppna upp för samtal om varför det är viktigt att vara medlem i ett Sacoförbund.

Under veckan sänds intressanta webbinarier som verktyg för din förening att visa upp er fackliga verksamhet extra mycket, med målet att träffa medlemmar och rekrytera fler till förbundet. Ni kan exempelvis boka en lokal på arbetsplatsen och bjuda in medlemmar/kollegor till att gemensamt lyssna på webbinarierna och samtidigt bjuda på lunch eller fika.

I aktivitetsbanken finns affischer och inbjudan att ladda ner och använda. Vill ni hjälp eller inspiration kring detta så kan ni boka in coachning gällande rekrytering och medlemsvård för förtroendevalda.

Har du frågor kring Akademikerveckan eller aktivitetsbanken? Hör av dig så hjälper vi dig vidare.

Webbinarium hösten 2024

En karta till framtidens arbetsliv

Vilka framgångsfaktorer är viktiga för den som vill bidra och må bra i en värld som transformeras av AI, explosionsartad kunskapsutveckling, demografiska utmaningar och växande hållbarhetsambitioner?

I det här webbinariet får du som är ny i arbetslivet insikter och rekommendationer om hur du kan navigera dig fram till ett hållbart och roligt arbetsliv. Du med intresse för vad som särskiljer arbetsmarknadens yngsta generation från deras äldre kollegor har också nytta av webbinariet.

Föreläsare är Fredrik Torberger, konsultchef på strategikonsultföretaget Kairos Future. Fredrik är frekvent anlitad av bland annat fackförbund och spanar särskilt mot framtidens arbetsliv och samhällskontrakt.

När: fredag 20 september

Tid: 12.00–13.00

Läs mer och anmäl dig här

Working in Sweden

New to the Swedish labour market, and want to know how it works? This webinar is for you!

The webinar will give you valuable knowledge on how the Swedish labour market works as well as some insights regarding Swedish trade unions.

During 45 minutes you will learn more about employment rights, for instance different types of employments and your rights, but also social benefits such as parental leave, pensions, illness and unemployment. We will also dive deeper into the Swedish trade unions and find out what's special about them and why there are so many.

The webinar is led by Friedrich Heger, a labour law specialist working for Engineers of Sweden. He came to Sweden 13 years ago and learned the hard way how the Swedish labour market works. Now he wants to share his experiences and insights with other newcomers, and others as well.

When: Wednesday 25 September

Time: 12.00 - 13.00 including a Q and A session.

Läs mer och anmäl dig här

Föreläsningar från föregående Akademikervecka

Under senaste Akademikerveckan livesändes webbinariet "Åldersfixering och karriärvägval: En diskussion om att våga byta spår" med John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer. Genom att logga in kan du se det och flera tidigare webbinarier från Akademikerveckan.

Tips inför Akademikerveckan

  • Prata med arbetsgivaren. Informera om att ni kommer ha olika aktiviteter under veckan.

  • Prata med dina kollegor och skicka en inbjudan via mejl för att titta på webbinariet tillsammans, våga ställa frågan: Är du medlem?

  • Om det är möjligt att genomföra och tid finns före eller efter webbinariet, rekommenderar vi att ni hälsar välkomna och berättar kort om vad ni gör.

Exempel på presentation innan webbinariet:

Presenterar er själva och föreningen, berätta till exempel om något ni gör så som:

  • Förbättrade anställningsvillkor och förmåner
  • Konkurrenskraftiga löner för de med högre utbildning
  • Stöd vid löneförhandlingar
  • Information och inflytande i organisationen
  • Föreläsningar om pension, lön med mera.
  • Utveckling av arbetsmiljön
  • Individuellt arbetsrättsligt stöd/rådgivning

Vi representerar anställda med akademisk utbildning på arbetsplatsen. För att vi ska bevaka dina intressen behöver du vara medlem i ett Sacoförbund. Är du inte medlem i ett Sacoförbund blir du det enkelt genom att ansöka på ditt förbunds hemsida, rätt förbund hittar du via Sacos hemsida. 

Sacoförbunden erbjuder inkomstförsäkring, arbetsrättslig experthjälp, lönerådgivning och lönestatistik, karriärtjänster, förmånliga försäkringar/lån och mycket mer. Passa på att ställa dina frågor och bli medlem idag.

Fler aktiviteter för rekrytering och medlemsvård

Hitta inspiration på rekryterande aktiviteter och få tillgång till verktyg, affischer, mallar, informationsbland och mycket mer i vår aktivitetsbank. Det är en exklusiv förmån för dig som är medlem i och förtroendevald för Akavia.

Facklig utbildning för dig som är förtroendevald

Engagerade och välutbildade förtroendevalda på arbetsplatsen är en förutsättning för att våra medlemmar ska få ut det mesta av sitt fackliga medlemskap. Vår ambition är att kunna erbjuda dig som är förtroendevald en högklassig facklig utbildning.

Presentationsmaterial

Här hittar du en affisch att sätta upp på anslagstavlan, en powerpointmall med färdiga sidor som presenterar Akavia och en tom mall för egna presentationer. Det finns också en wordmall och bakgrundsbilder till digitala möten och en presentation om våra karriärtjänster samt bildbanken.