Självbestämmande spelar roll för kreativitet
Enligt Gabriella Wejlid har även en viss grad av frihet och självbestämmande stor betydelse för kreativiteten.
Det krävs dock även inspiration utifrån. Det kan komma från studiebesök, konferenser med kollegor från andra platser eller kanske bara en lunch tillsammans med människor som man annars inte arbetar eller umgås med.
– Det är när vi får inspiration, ny kunskap, nya pusselbitar till våra tankar och möjlighet att reflektera som det kan födas nya idéer.
För att inte alla goda idéer bara ska samlas på hög kan medarbetarna samlas för brainstormning.
– Då är det är viktigt att man ges tid till att vara kreativ.
För mycket press skapar tunnelseende och kreativitet behöver ett vidgat seende, men det är samtidigt viktigt att inte ha för lång tid och inte heller för stora möjligheter när avdelningen samlas för att ta fram nya idéer.
– Här handlar det om balans. Det kan vara lättare med snävare ramar som till exempel att alla ska spåna runt ett projekt och inte om vad som helst på arbetsplatsen.
Ju mer avslappnad och lättsam brainstormningen är, desto fler idéer får möjlighet att födas, menar Gabriella Wejlid.
– Vågar någon slänga ur sig en halvdum idé som får alla att skratta ökar det chansen för att fler idéer ska komma. Den där lekfulla stämningen kan vara viktig.
Efter brainstormningen betonar hon vikten av en så kallad inkubationstid, dels för att låta idéerna landa, dels för att fånga upp eftersläntrande idéer.
Du har säkert varit med om att du har funderat på något, försökt att hitta en lösning på ett problem och arbetat med detta utan att komma fram till något, men så tar du en promenad eller diskar och plötsligt – som en blixt från klar himmel – finns lösningen där framför dig. När vi har börjat bearbeta en idé och sedan lämnar den för att göra något annat fortsätter hjärnan arbeta med problemet.
– Därför är det så bra att starta upp tankeprocesser och idéer, men att återkomma till dem några dagar eller någon vecka efteråt för att då kritiskt granska och diskutera dem för att se om de håller.
Det viktiga som chef i sådana här situationer är att återkoppla till intraprenörerna om deras idéer, både idéer som visade sig att vara mindre bra och de som kanske har större potential.
– Ibland kan en genial idé läggas över på en kollega. Hör alltid med intraprenören själv först om hen vill fortsätta utveckla idén, säger Gabriella Wejlid.
Vägen till en innovationskultur
- Som ledare måste du peka ut en riktning för medarbetarnas innovationsförmåga – vilket område eller produkt strävar organisationen mot?
- Formulera en problemställning om vad som behöver lösas och var gärna ordentligt ambitiös – det aktiverar kreativiteten.
- Var öppen för alla idéer och våga satsa på dem. Annars sprider sig snabbt föreställningen om att det är lönlöst att komma med förslag.
- Skapa ett forum för medarbetarna att framföra idéer till ledningen, till exempel en fastställd, schemalagd halvdag en gång i månaden.
- Skapa psykologisk trygghet i organisationen. Vet medarbetarna att det är okej att göra misstag, vågar de ta risker, som att framföra idéer som kan slå fel.