Om a-kassan

A-kassan är till för att du som medlem ska kunna få ersättning om du skulle bli arbetslös. Det gör att du kan känna dig trygg, trots förlorad arbetsinkomst. Det är frivilligt att vara med i a-kassan och du behöver själv ansöka om att bli medlem. Om du inte är medlem i Akademikernas a-kassa omfattas du dock inte av vår inkomstförsäkring.

Akademikernas a-kassa

Som medlem i Akademikernas a-kassa och Akavia är du försäkrad mot förlorad inkomst om du skulle bli arbetslös. Eftersom vår inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap kan du dessutom få högre ersättning om du skulle förlora jobbet. Även du som är egenföretagare kan gå med i Akademikernas a-kassa.

Räkna ut hur mycket du kan få ut från a-kassan och inkomstförsäkringen här

Tänk på att du eventuellt kan förlora rätten till ersättning från a-kassan och inkomstförsäkringen vid egen uppsägning. Du kan läsa mer om detta hos Akademikernas a-kassa.

Det är viktigt att du själv ansöker om medlemskap. Först då kan du få arbetslöshetsersättning från a-kassan och på så sätt också ta del av den inkomstförsäkring som ingår i ditt medlemskap i Akavia.

Ansök om medlemskap i a-kassan här.

A-kassan blir avdragsgill

Nu blir det möjligt att göra avdrag på skatten för de medlemsavgifter man betalat till sin a-kassa. Skatteavdraget är på 25 procent och gäller från den 1 juli 2022. Läs mer hos Akademikernas a-kassa.

A-kassa för dig som egen företagare

Självklart kan du som är egenföretagare få ersättning från Akademikernas a-kassa ifall du skulle bli arbetslös.