Gå till Innehållet

Så planerar du karriären genom hela arbetslivet

Karriären, precis som livet, består av olika faser som lätt kan överraska dig om du inte är förberedd. Därför rekommenderar Akavias professionsanalytiker Nina Forssblad att du återkommande gör en karriärplanering. – Det är som en egen återkoppling, bara för dig själv, säger hon.

Text: Jessica Josefsson Foto: Johan Bävman

Lästid: 4 minuter

När vi talar om karriär handlar det inte bara att om att klättra uppåt i hierarkin, utan även att utvecklas ”på tvären”, exempelvis genom att bli specialist eller genom att få nya, mer intressanta arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare. 
Beroende på var du befinner dig i livet kan din utveckling se olika ut – och det är viktigt att tänka över vart du vill i nästa fas, innan du är där.

Porträtt kvinna medelålders, grå page och röd kavaj
Nina Forssblad

– Då är det lättare att undvika en livskris om det inte blir som du tänkt dig. Då är du förberedd och vet vilken väg du vill gå och vilka möjligheter som finns, säger Nina Forssblad.

Oavsett hur arbetssituationen ser ut är det viktigt att hålla sig uppdaterad om läget på arbetsmarknaden, vad som efterfrågas och vad som krävs. Genom att årligen göra en egen skriftlig återkoppling kring din arbetssituation, och en ny karriärplanering om det behövs, kan du gardera dig.

– Undvik att lägga hela banan på en gång och tänk på att livet händer. Du kanske får barn och helt plötsligt har andra krav på livet som inte passar ihop med det du tänkt från början.

Tänk så här om karriären när du är ny i arbetslivet

När du är student och därefter ny på arbetsmarknaden är det viktigt att gå på arbetsmarknadsdagar, föreläsningar, nätverka och engagera dig.

– Den här typen av möjligheter kommer sällan tillbaka och är så värdefull, säger Nina Forssblad.

När hon talar om karriärplanering lyfter hon fram flera frågor.

– I den här fasen ska du fråga dig vad som verkar roligt, vilken du kompetens och förmåga du har och inte minst vilken talang du har, men också ta reda på hur arbetslivet fungerar, vad kollektivavtal innebär för din tjänstepension och andra förmåner.

Hon menar att det är viktigt att ta sig tid till att reflektera och se längre, inte bara till det första jobbet, utan undersöka vilka utvecklingsmöjligheter som finns på den arbetsplats där du börjar och vad det kan leda till, om du kan fortsätta utvecklas där eller måste byta plats.

– Fråga dig innan du tar det första jobbet om det kan leda dig till det du vill.

Här höjer Nina Forssblad ett varnande finger:

– För några år sedan pratades det mycket om assistentfällor, att de som är för bra på ingångsjobbet inte kommer vidare till det som egentligen var målet.

Det kan handla om en ekonomistudent som tar ett assistentjobb och inte kommer vidare till mer kvalificerat arbete på grund av att arbetsgivaren inte vill mista den bästa assistenten.

– Så det är viktigt att hela tiden fråga sig hur det jag gör värderas och om du fortfarande tycker att det du gör är roligt och givande.

Din karriär när du ska bilda familj

När, eller om, du börjar fundera på att bilda familj är det ännu viktigare att se över hur det ser ut på din arbetsplats. Finns det kollektivavtal som ger tjänstepension, föräldralön och andra förmåner?

– Det kan dessutom vara bra att fundera över hur din arbetsplats ser på föräldraledighet. Är det något man välkomnar? säger Nina Forssblad.

På några arbetsplatser upplever anställda att föräldraskap gör att karriären tar stopp, ibland för att man väljer att gå ner i arbetstid för att få ihop vardagen.

– Det är väldigt svårt att förstå vilken stor förändring ett föräldraskap för med sig innan man är i det.

Inför att bli förälder rekommenderar därför Nina Forssblad att man tar kontakt med sitt fackförbund för att se över vilket stöd och vilka rättigheter som finns.

Planera karriären mitt i arbetslivet

Om du funderar på att byta bana är det här rätt period att ta tag i det. Du är fortfarande attraktiv på arbetsmarknaden.

– I Sverige finns fortfarande en hel del missuppfattningar om ålder, även om det finns strålande undantag, säger Nina Forssblad.

Här kan det också vara en idé att trappa upp. Ge utrymme för funderingar om du vill specialisera dig eller om det krävs kompetensutveckling för att nå dit du vill.

– Var ser du dig själv om fem till tio år? Är du på rätt plats, vill du starta eget eller gå vidare mot andra mål, mot något nytt? För här finns det fortfarande möjlighet till det.

Sedan hösten 2022 finns omställningsstudiestödet, som är ett statligt studiestöd för yrkesverksamma. Det ger möjlighet till bidrag och lån till den som mitt
i arbetslivet vill ta upp studier.

– För många är det här en möjlighet att vidareutbilda sig.

Planera din karriär även när du närmar dig pension

Det finns inte längre en fast åldersgräns för när vi ska gå i pension. Därför är det viktigt att själv fundera över när det kan vara dags.

– Börja i god tid och fundera på vad som passar just dig. Ta reda på vilka regler som gäller för när du först kan gå i pension eller om du vill gå ner i arbetstid före pensionen, säger Nina Forssblad.

Det gäller också att se över effekterna av de olika valen. Hur påverkar det ekonomiskt och vilka regelverk finns det på arbetsplatsen? Hos myndigheter och facket finns pensionsrådgivning.

– Planera för pensionen redan i början av arbetslivet. De flesta behöver spara något själva. Ta del av de pensionsrådgivare som finns.

Befinner du dig i den här fasen på en arbetsplats där du vantrivs uppmanar Nina Forssblad till att söka nytt jobb.

– Det är så många som biter ihop och tänker att de ska hålla ut, men jag tänker att det i stället är bättre att värdera sin kompetens, se möjligheterna och hitta arbetsgivare som uppskattar lång erfarenhet, kunskap och kompetens.

Var nyfiken

Oavsett var du befinner dig, vilken fas du är i just nu, är det alltid bra att vara öppen och nyfiken på vad som händer runt omkring.

– Var nyfiken hela arbetslivet, följ vad som händer inom din bransch och uppdatera din kunskap. Häng med, hela tiden, säger Nina Forssblad.

Så planerar försvarsadvokaten sina karriärval

Fredric Wikman, försvarsadvokat och delägare i Advokaterna Hurtig & Partners, är i dag brottmålsadvokat, men har suttit på nästan alla stolar i en rättssal – som domare, åklagare och tingsnotarie. Hans karriär är kantad av både medvetna val och ”bananskal”:

– Våga byta jobb och tacka ja till chanserna du får, säger han.

Fredric Wikman, 42, har gjort en karriär många bara drömmer om att göra. Han har varit affärsjurist, åklagare och domare. För snart fyra år sedan blev han headhuntad till advokatbyrån Hurtig & Partners.

Man i yngre medelåldern, kortklippt och glasögon klädd i kostym står i en park vid ett gult konstverk som vindlar upp och ner.– Jag arbetar som försvarsadvokat, men som delägare får jag också vara med och utveckla byråns visioner och lära byråns nya unga jurister yrket och våra etiska regler som är så viktiga, säger Fredric Wikman.

Han betonar att man inte ska vara rädd för att byta jobb.

– Det är bara första gången som det känns som en stor grej.

Det var 2020 som han blev kontaktad av en bekant inom advokatvärlden som jobbade på just Advokaterna Hurtig & Partners AB.

– De letade efter någon som kunde starta upp och ansvara för verksamheten i södra Sverige.

Vägen dit beskriver han dock som en lång väg av bananskal som han halkat in på, inte bara en gång, utan flera.

– Min bästa egenskap är min sociala kompetens och att jag gillar människor. Jag har haft turen att ha fått arbeta på attraktiva arbetsplatser tack vare det.

När Fredric Wikman tog examen från juristlinjen i Stockholm 2006 hade han ingen aning om vad han ville arbeta med. För att ”köpa” sig mer tid för att komma fram till vad han ville göra, sökte han sig till tingstjänstgöring, men inte i Stockholm där han pluggat och växt upp – utan i Lund.

– Jag tänkte att det var mitt sätt att inte bli kvar i Stockholm. Tingstjänstgöring såg jag på som ett sätt att hålla alla dörrar öppna.

Efter tingstjänstgöringen sökte han sig till affärsjuridik, och kom till Mannheimer Swartling advokatbyrå i Stockholm.

– Men det var mer för att utesluta att det var det jag ville jobba med. Det var jätteroligt, men arbetsuppgifterna var inte så givande för mig.

Den ett och ett halvt år korta tiden på byrån i Stockholm gav honom dock värdefulla kontakter.

– Vi jobbade väldigt mycket och då hamnar man nära dem man jobbar tillsammans med. Det var många fantastiska människor.

Fredric Wikman sökte sig vidare till åklagarkammaren som åklagaraspirant, och här kom en kontakt från tiden på juristlinjen till nytta. Chefen från en praktik på Söderorts åklagarkammare kom ihåg Fredric Wikman och lade ett gott ord för honom.

– Då behövdes det åklagare i Malmö och jag hade ju bott i Skåne så det vara bara att flytta ner igen.

I sex år arbetade Fredric Wikman som åklagare. Därefter sa han upp sig. Han började leta efter alternativ när arbetsplatsen blev mer centralstyrd och arbetet slutade vara roligt.

– Det kändes inte längre utvecklande, säger han.

Som kvalificerad jurist gick Fredric Wikman vidare till en halvårstjänst som domare på Hovrätten över Skåne och Blekinge. Det gav honom en unik möjlighet att se domstolsvärlden inifrån.

– Det var väldigt roliga och stimulerande arbetsuppgifter.

Som domare fick Fredric Wikman tid att sätta sig in i juridiska frågor och göra ett grundligt arbete med att skriva domar. Han minns särskilt en dom som senare togs upp i Högsta domstolen, där de fastställde den dom Fredric Wikman hade skrivit.

– Det var ett tvistemål där en byggnad hade blivit förstörd i en brand. Jag är stolt över att jag var med och knäckte rättsfrågan, att jag löste den, säger han.

Han blev dock inte kvar som domare, utan flyttade sig i stället mot en annan betydelsefull roll i rättssalen. Som biträdande jurist på en advokatbyrå påbörjade han utbildningen till advokat. Så fort han fick titeln startade han eget, men hann bara hålla på något år innan han blev kontaktad av Advokatbyrån Hurtig & Partners, grundad av stjärnadvokaten Björn Hurtig.

I dag är Fredric Wikman med och leder advokatbyrån som totalt har ett 30-tal jurister. I Skåneregionen finns i dagsläget tre kontor. Han är både tacksam och glad över att han som nyutexaminerad student inte lade upp planerna för hela sin karriär.

– Nej, om jag gjort det tror jag att jag hade blivit alldeles för låst vid min planering, och mitt arbetsliv hade blivit betydligt tråkigare. Jag tror mer på att ta de chanserna som kommer i ens väg, säger han.

Till nuvarande juriststudenter har Fredric Wikman en uppmaning:

– Njut av studietiden och släpp betygshetsen! Universitetstiden handlar mer om att knyta kontakter än att lära sig allt material. Det är råd som jag själv hade behövt.

Läs om

Personlighet viktig för karriären

Personligheten är viktig för karriären. Det kan vara svårt att helt ställa om personligheten, men det finns några olika inställningar till arbetet som är mer attraktiva för en arbetsgivare. Att bli medveten om dem kan hjälpa dig framåt.

Motivation att göra ett bra jobb

En vanlig rekryteringsfråga vid en jobbintervju är vad som motiverar dig att göra ett bra jobb? Ditt svar på frågan är viktigt, i många fall viktigare än både meriter och utbildning. Utforska listan med de vanligaste svaren och experternas svar.

Lyckas med workshop

En duktig mötesledare, en inbjudan där förväntningarna tydligt framgår – och bra förberedelser. Det är några av nycklarna för att skapa framgångsrika workshops, enligt experten.

Akavias rådgivning för din karriär och utveckling

Personlig karriärrådgivning

Som medlem får du tillgång till Akavias förmåner, som personlig karriärrådgivning. Rådgivningen för att hitta ditt nästa steg i karriären genomförs av en av Akavias samarbetspartners.

Karriärrådgivning: Digital plattform

Som medlem i Akavia får du verktygen att bygga upp en digital närvaro som gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, proaktiv i ditt jobbsökande och som skapar nya möjligheter i karriären.

Karriärrådgivning: Hitta dolda jobb

Få hjälp med att hitta de dolda jobben och hjälp att ta dig vidare i karriären. Tjänsten är kostnadsfri för dig som medlem och unikt utvecklad för Akavia.