"Det krävs förnyelse och anpassning av juristutbildningen"
Dagens pressträff anordnades med anledning av releasen för Akavias rapport Digitaliseringens effekter på juristprofessionen. Rapporten visar att ny teknik inte bara effektiviserar sättet att arbete utan även kastar omkull gamla affärsmodeller. Samtidigt ökar kraven på it-kompetens hos juristerna.
— Det krävs förnyelse och anpassning av juristutbildningen. Men inte bara juridikstudenter behöver tekniken. Även seniora praktiserande jurister behöver bredda sin kompetens, säger Jenny Kallermann.
Men det stannar inte där. Bland mycket annat fastlås i rapporten att rättsväsendet behöver få långsiktiga resurser för att klara utmaningen som digitalisering och automatisering innebär. För att spara både tid och skattepengar behöver den offentliga sektorn också bli bättre på samverkan vid it-investeringar.
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman bekräftade på pressträffen betydelsen av samverkan:
— För att utveckla digitaliseringen har regeringen slutit avtal med Sveriges Kommuner och Regioner om just samverkan.
Vid pressträffen deltog även Charlotta Kronblad, digitaliseringsforskare Chalmers och Fredrik Svärd, it-jurist och grundare av Legaltech.se
Fakta:
Rapporten Digitaliseringens effekter på juristprofessionen bygger på rundabordssamtal och intervjuer med både seniora och juniora jurister samt en panelundersökning. Ladda ned rapporten nedan.
Så utmanar digitaliseringen juristerna
Juristutbildningen och praktiserande jurister har inte hängt med i teknikutvecklingen:
- Digitaliseringen förändrar juristernas yrkesroll i grunden. Men fortfarande saknar juristutbildningen i betydande utsträckning inslag av it. Lärosätena behöver se över möjligheterna till att bedriva tvärvetenskapliga samarbeten över fakultetsgränserna och blanda in teknik.
- 98 procent av Akavias medlemmar vill lära sig nya it-verktyg men det saknas relevanta utbildningar och långsiktigt strategiskt fokus på den typen av kompetensutveckling hos arbetsgivare.
Det finns för många stuprör och stelbenta regler i samhället:
- Det interageras inte tillräckligt över olika gränser; mellan kommuner, mellan fakulteter mellan näringsliv och universitet, mellan olika kompetenser, generationer och olika intressen för att kunna göra nödvändiga anpassningar till en snabbt föränderlig värld.
Det finns t.ex. regler för advokatbyråer som inte tillåter andra delägare än advokater vilket gör det svårt att ta in kapital för nödvändiga teknikinvesteringar.
KONTAKTA
Caroline Cederquist, Pressansvarig, 070-665 29 55, caroline.cederquist@akavia.se