"Fler försämringar än förbättringar"
Anställningsskyddslagen infördes för att skydda arbetstagare från godtyckliga uppsägningar. Tyvärr har utvecklingen gått mot ett allt svagare anställningsskydd. Den så kallade LAS-utredningens förslag ger arbetsgivarna en större möjlighet att säga upp oönskade arbetstagare med hänvisning till arbetsbrist. Akavia anser i sitt remissvar att förslaget ger utrymme för godtycke och leder till en ökad otrygghet för arbetstagarna.
PTK, som Akavia är en del i, och Svenskt Näringsliv sade ja till slutförslaget som förhandlades fram mellan parterna vid de återupptagna LAS-förhandlingarna för någon vecka sedan. Däremot sade LO nej till förslaget. Akavia vill nu att regeringen och samarbetspartierna inte går vidare med utredningen utan i stället väljer den överenskommelse som framförhandlades.
– Utredningens förslag innebär fler försämringar än förbättringar och ger helt enkelt arbetsgivaren mer makt i anställningsförhållandet. För Akavias yrkesgrupper är det mycket viktigt att kunna utföra arbetet utan att behöva känna rädsla för att bli uppsagda på grund av impopulära ställningstaganden. Ett starkt anställningsskydd är också en förutsättning för att anställda ska våga slå larm om missförhållanden, säger Karin Lundin, chefsjurist på Akavia.
När det uppstår arbetsbrist på en arbetsplats sker uppsägningarna i dag enligt en viss turordning. LAS-utredningens förslag är att arbetstagaren vid arbetsbrist inte behöver omplaceras till en tjänst som kräver viss introduktion eller utbildning. Akavias medlemmar har ofta specialiserade tjänster som ofta kräver någon form av introduktion eller upplärning.
– Om den rätten försvinner kommer det i praktiken inte längre att finnas någon möjlighet till turordning för våra medlemmar, och därmed inte heller något anställningsskydd. Vi blir alltså provanställda på livstid. Blir utredningen verklighet innebär det kraftiga försämringar i anställningsskyddet, säger Karin Lundin.
Akavia tycker också att utredningen borde ha undersökt om ogiltigförklaring av en uppsägning skulle kunna ersättas med ett lagstadgat avgångsvederlag. Detta för att förenkla regelverket vid tvister.