Guide till studentlivet

Studentföreningar, kårer, extrajobb, fest och såklart en hel del tentor. Det kan kännas svårt att prioritera rätt som student. Här hittar du tips från erfarna studenter om hur du får ut så mycket som möjligt av din studietid.

STUDENTLIVET

HITTA DITT SAMMANHANG

Som ny student kan det kännas tomt efter insparksperioden när veckor av mycket aktiviteter och nya människor tar slut. Däremot är det också viktigt att du får tid att processa alla intryck och att landa i din nya stad. Missa inte att inför nästa termin kan du dessutom ansöka om att vara fadder så att klassen som börjar får en lika bra introduktion som du.

ENGAGEMANG

Utöver din kurs eller ditt program så finns andra sammanhang där du kan hitta din roll. Genom att engagera dig i programföreningens olika utskott, arbeta på nation eller inom kåren har du också chansen att utveckla din kompetens och skapa ett nätverk inför din framtida karriär. Det är minst sagt ett enkelt sätt att kombinera nytta och nöje.  

”Passa på att ha så kul du bara kan under universitetet för att det kan vara bland den bästa tiden i livet. ” 

Studentmedlem, Akavia

EXTRAJOBB 

Som nyexaminerad på arbetsmarknaden ställs det inom vissa branscher krav på att ha en del arbetslivserfarenhet redan när du tar examen. Det är bra att känna till, trots att det kan skapa en del stress. 

Extrajobb är svinbra och något många är ute efter på en gång eller till och med har med sig sen innan plugget. Men vänta lite med att söka eller ta en paus från jobbet åtminstone de första 2–3 månaderna. Det kanske blir mindre pengar i banken, men skolan kan vara lite överväldigande i början, man behöver lite tid att landa. Dessutom vill man ju gärna ha tid för att hitta på saker med alla nya människor man lär känna och på så sätt få nya vänner genom plugget!” 

Studentmedlem, Akavia 

Fördelarna med att jobba extra är många, dels att du får mer resurser att röra dig med och för att du får arbetslivserfarenhet inför framtiden. Just därför kan det vara smart att söka jobb med relevans för din utbildning. Kanske är det inom en bransch du är intresserad av eller en junior tjänst hos en arbetsgivare på din studieort. Men kom ihåg: all erfarenhet är bra erfarenhet, oavsett om just det extrajobbet är direkt kopplat till din framtida karriär eller inte. 

Ska du börja söka jobb? Nyttja din granskning av cv, personligt brev och LinkedIn samt intervjuträning som ingår i ditt medlemskap hos Akavia. Om du arbetar med något i linje med dina studier har du även tillgång till arbetsrättslig rådgivning och granskning av ditt anställningsavtal, så att du får kontroll över dina rättigheter på din arbetsplats.  

EKONOMI

CSN – LÅN OCH/ELLER BIDRAG?

CSN består av både bidrag och lån. Exakt hur mycket du kan få i studiemedel varierar beroende på studietakt, antal veckor du studerar och om du har inkomst via extra- eller deltidsjobb. Därmed finns en det en gräns för hur mycket pengar du får tjäna samtidigt som du tar studiemedel från CSN. Under 2021 är denna gräns tillfälligt borttagen. 

Mer information om hur CSN fungerar kan du läsa om här. 

Du kan få studiemedel för totalt sex års heltidsstudier och du kan planera ditt studiemedel på CSN:s hemsida. En viktig detalj att ha koll på är att om du endast väljer bidrag, och inte lån, under en viss period så kan du inte nyttja den terminens/de veckornas lån senare under utbildningen.  

KURSLITTERATUR 

Kurslitteraturen är en av de största kostnaderna som student. För att spara på ekonomi och miljö är det smart att köpa begagnad kurslitteratur. I första hand är det ofta smidigast att höra med äldre kursare, som både har böcker från kommande termin och kan ge värdefulla tips.  

Glöm inte stadsbiblioteken som finns utanför campus och dubbelkolla även biblioteken på orten du kommer ifrån.  

”Ibland kan låneböckerna finnas online så du kan låna oavsett vart du befinner dig. Till exempel i Värmland där jag kommer ifrån, kan man få böcker skickade till sig från andra kommuner och städer i länet, om någon annan inte står i kö.” 

Studentmedlem, Akavia 

Utöver detta finns även bra köp- och säljsidor för böcker som:  

BOENDE

I en del studentstäder kan det vara svårt att få tag på ett boende och många studenter flyttar flera gånger under utbildningens gång. För att underlätta sökandet finns en stor samling av hyresvärdar i Sverige här 

”I större studentstäder finns det bostadsköer via nationer eller kårer – var strategisk i vilken du väljer utifrån antal medlemmar och antalet bostäder så är oddsen på din sida.” 

Studentmedlem, Akavia 

Kom ihåg: om du bor i andrahand eller hyr din bostad är det viktigt att du har koll på dina rättigheter, läs mer om hyresavtal och uppsägningstid av ett kontrakt på Hyresrättsföreningens hemsida. 

”Glöm inte bort att se ifall det finns möjlighet att få bostadsbidrag. Det är en del krångliga regler men kan löna sig ifall man har en hög hyra.” 

Studentmedlem, Akavia 

STUDENTMAT OCH RECEPT 

I matkassen finns mycket pengar att spara in. Var uppmärksam på att du får i dig alla näringsämnen, trots en begränsad budget. Genom att äta en varierad kost får du den energi som behövs för att alla timmars plugg ska ge resultat. 

Matlåda, matlåda, matlåda! Gör storkok och frys in för längre hållbarhet. Att köpa mat på campus blir väldigt dyrt i längden. Försök storhandla på större matbutiker istället för att bara handla på den lilla lokala matbutiken.” 

Studentmedlem, Akavia 

NÅGRA FAVORITER TILL MATLÅDAN FRÅN STUDENTMEDLEMMAR I AKAVIA:  

Vill du hitta inspiration till recept som passar bra för studentbudgeten och matlådan? In och följ: 

@portionenundertian

@zeinaskitchen

@tuvessonskan

@gottigheter

Och om du vill ha andra studie- och studentlivstips hittar du mer på @akaviastudent