Gå till Innehållet

Antagningsstatistik för dig som vill bli tingsnotarie

Vill du bli notarie? Se vad som krävs för att ”sitta ting” på tingsrätt eller förvaltningsrätt med vår notariestatistik, baserat på data från Domstolsverket.

gavel, scales of justice, gray stone background

Innehåll på sidan

Att vara notarie eller "sitta ting"

Att vara tingsnotarie är grunden för att jobba inom Sveriges Domstolar och ett krav för att bli kronofogde, åklagare och domare. Även andra myndigheter och privata arbetsgivare ser notarietjänstgöring som starkt meriterande.

Varje år anställs över 550 notarier till Sveriges tings- och förvaltningsrätter. Antagningen, tillsättningen eller anställningen av notarier görs av Domstolsverket sex gånger per år. Vilken myndighet du kan söka till och antalet lediga notarieanställningar varierar per ansökningsomgång.

För att få en tydligare bild av vad som krävs för att bli tingsnotarie eller notarie sammanställer vi antagningsstatistik baserat på data direkt från Domstolsverket. Med statistiken som underlag kan du göra en strategi för när och var du har störst chans att göra din notarietjänstgöring.

Det påverkar antagnings- och meritpoängen

Hur höga eller låga de lägsta antagningspoängen till en tingsrätt eller förvaltningsrätt är påverkas starkt av:

  • antalet sökande per omgång,
  • hur de sökande prioriterat sina val av tingsrätter eller förvaltningsrätter i ansökan till Domstolsverket och
  • hur många platser en myndighet ska tillsätta per omgång.

Just därför redovisar Akavia både antalet platser och lägsta antagningspoäng för respektive tingsrätt och förvaltningsrätt, per antagningsomgång.

Statistiken inkluderar endast ordinarie antagningspoäng

Antagningsstatistiken för notarietjänstgöring utgår endast från ordinarie antagningsomgång och bortser från reservantagningar. Det vill säga kan den slutgiltiga antagningspoängen vara lägre än vad som redovisas i statistiken.

2024 – Antagningsstatistik för notarier

Är du inte medlem än?

Akavia är fackförbundet för dig som är jurist. Vi har närmare 100 års erfarenhet av fackliga frågor och spetskompetens om din profession som jurist. Förbundet bildades av Jusek och Civilekonomerna 2020 och samlar idag 140 000 medlemmar. 

Redan från din första dag som medlem får du tillgång till fackligt stöd och rådgivning med din situation i fokus, lönestatistik och granskning av ditt anställningsavtal.

Om medlemskapet Det ingår som medlem

2023 – Notariestatistik: lägst antagningspoäng och antal platser

Rättigheter, anställningsvillkor och arbetsmiljö som notarie

För att du ska känna dig trygg som notarie har vi samlat viktiga saker att tänka på i Notariebroschyren. Ta del av råd och få koll vad du har rätt i din anställning, som till exempel:

  • Handledning
  • Ersättning för övertid
  • Uppföljningssamtal
  • Tjänstgöringsbetyg
  • Lön

2022 – Notariestatistik: lägst antagningspoäng och antal platser

Råd och stöd för dig som är jurist

Lönestatistik 2024

Här finns de högsta lönerna för jurister i Sverige utifrån bransch, stad och sektor. Använd vår lönestatistik för att jämföra din lön med andra.

Guide om du slutar på byrån

Hur ska befintliga uppdrag och ersättning fördelas mellan dig och advokatbyrån när du avslutar din anställning? En guide för dig som är biträdande jurist.