Gå till Innehållet

Tips för dig som vill studera i Sverige

Funderar du på att studera i Sverige? Här får du svar på vanliga frågor om till exempel hur du hittar rätt utbildning för dig på svenska universitet och hur du går tillväga för att översätta eller komplettera din utländska examen.

Gå direkt till

Hitta rätt utbildning för dig i Sverige

Hur söker jag till universitet/högskola i Sverige?

Du kan jämföra och läsa mer om samtliga kurser och program studera.nu. När du sedan bestämt dig gör du din ansökan till högskolan/universitet på antagning.se.

För att påbörja dina studier under höstterminen (augusti-januari) behöver du ansöka senast i mitten av april. För att studera under vårterminen (januari-juni) behöver du ansöka senast i mitten av oktober.

Här hittar du alla viktiga datum för kommande ansökningsperioder till samtliga universitet och högskolor i Sverige.

Vad behövs för att söka till universitet eller högskola i Sverige?

Om du har en ofullständig examen och vill studera vidare på universitet eller högskola i Sverige behöver du översätta dina gymnasiebetyg. Det gäller även om du har betyg från tidigare studier på högskola.

Se vad din utbildning motsvarar i Sverige genom att få en bedömning av din utländska examen.

Här kan du även räkna ut ett preliminärt meritvärde för din utländska gymnasieutbildning inför din ansökan till universitet eller högskola i Sverige.

Komplettera din utländska utbildning

Hur kompletterar jag min akademiska utbildning?

En del universitet har kompletterande utbildningar för akademiker med utländsk utbildning.

Två exempel är ”Individuell studieplan” vid Malmö universitet och den allmänna högskoleutbildningen som kompletterar avslutad utländsk utbildning vid Linköpings universitet.

Sök efter ”utländsk examen” eller ”kompletterande” på studera.nu och antagning.se för att hitta rätt alternativ för dig.

Vilka kompletterande utbildningar finns för mig som jurist, ekonom eller systemvetare?

För dig som har en utländsk juristutbildning kan du komplettera den med en utbildning om svensk lag vid Stockholms universitet som är två år. 

Har du en utländsk examen som ekonom finns en uppdragsutbildning för utlandsfödda ekonomer, inriktning controller vid Mälardalens universitet. Ett annat alternativ är en uppdragsutbildning i ekonomi med inriktning extern redovisning som finns på Södertörns högskola.

Du som är systemvetare kan komplettera din utländska examen med ett års studier inom Systemvetenskap med inriktning på Informatik vid Högskolan i Dalarna. Ett annat alternativ är att komplettera din utländska examen i systemvetenskap med en språkutbildning i svenska som startar flera gånger per år. Utbildningen Svenska för programmerare - SFX finns i Stockholm men det mesta kan göras på distans.

Vilket stöd kan jag få från arbetsförmedlingen? 

Arbetsförmedlingen har två program för att du som invandrad akademiker ska få jobb i Sverige; ”korta vägen” och ”snabbspår” 

”Korta vägen” en arbetsmarknadsutbildning för dig som är invandrad akademiker. Förutom språk lär du dig bland annat om svensk arbetsmarknad, samhällskunskap och hur det går till när du söker jobb i Sverige. Utbildningen pågår under sex månader och innehåller tre månaders undervisning och tre månaders praktik. För att gå utbildningen behöver du uppfylla följande krav:

  • Du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen
  • Du måste ha minst treårig högskoleutbildning från ett land utanför EU-området
  • Det får inte ha gått mer än tre år sen du fick ditt uppehållstillstånd i Sverige
  • Du behöver kunna tala grundläggande svenska eller mycket bra engelska för att kunna klara utbildningen och få hjälp på bästa sätt
  • Du behöver ha datakunskaper i Office-paketet

Här kan du läsa mer om ”korta vägen” och få information om hur du ansöker till utbildningen där du bor:

”Snabbspår” är för dig som är ny i Sverige och har erfarenhet eller utbildning inom ett yrke där det råder brist på personal. Då behöver du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och uppfylla något av följande:

  • Du deltar i etableringsprogrammet eller har någon gång under de senaste tolv månaderna deltagit i etableringsprogrammet
  • Du har en pågående etableringsplan eller har avslutat ditt etableringsplan under de senaste tolv månaderna
  • Du har fått uppehållstillstånd under de senaste tre åren
  • Du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin
  • Du som har en relevant utbildning från ett land utanför EU/EES och ännu inte arbetat i Sverige inom yrket kan delta i mån av plats

Bedömning av utländsk examen

Att få din utländska examen bedömd betyder att du får ett intyg som visar vilken svensk examen din utbildning motsvarar. Undersökningar visar att du som är invandrad akademiker har större chans att få ett jobb om du har fått din examen bedömd. Det ökar även chansen att få ett jobb som motsvarar din kompetens.

Hur får jag min examen bedömd?

Det är Universitets- och Högskolerådet (UHR) som gör bedömningen av din utländska examen. Därefter får du ett intyg som visar vilken svensk examen som din utbildning kan jämföras med. 

Det tar 3-6 månader att få din bedömning och här kan du läsa om hur du gör ansökan steg för steg.

Här kan du göra en sökning för att få en överblick för vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige

Observera. Du behöver inte få din examen bedömd för att söka ytterligare utbildning på högskolenivå. Hitta rätt utbildning för dig.

Studera svenska med yrkesinriktning

Undersökningar visar att chansen att få jobb ökar med 10 procent för utrikesfödda som har bra kunskaper i svenska. För dig som är akademiker ökar även lönen med 30 procent om du kan bra svenska. Det är även 25 procents högre chans att få arbete om du har studerat ”SFI med yrkesinriktning” jämfört med om du har studerat vanlig SFI.

Vad är SFI med yrkesinriktning?

”SFI med yrkesinriktning” kan även ha andra namn, till exempel Yrkesinriktad svenska, SFX och Akademikerspåret. På kurserna får du lära dig yrkestermer inom ditt yrke. Du får även öva på att beskriva och presentera din bakgrund, ditt jobb och dina mål. Kurserna innehåller ofta studiebesök och projektarbeten. 

Kurserna är till för dig som redan har en yrkesutbildning. Du måste därför ha en färdig examen eller erfarenhet av yrket för att kunna söka kurserna.  

Du kan ha rätt till ekonomiskt bidrag och lån från CSN (Centrala studiestödsnämnden) under tiden du går en utbildning i svenska. Kontakta CSN för att få veta vad som gäller för just dig. 

Yrkesinriktad svenska finns inte på så många platser i Sverige men i Stockholm finns kurser inriktade mot flera olika yrkesområden. Läs mer om dem här. 

Inte medlem i Akavia?

Bli medlem

Tips om jobbsökande i Sverige

Hur skriver du en jobbansökan, hittar jobbannonser och utökar ditt kontaktnät? Här har vi samlat vanliga frågor om jobbsökande i Sverige.

Starta eget företag som ny i Sverige

Funderar du på att starta eget företag och är ny i Sverige? Oavsett om du har erfarenhet sedan tidigare eller om du börjar från början kan vi hjälpa dig med grunderna.