Hur kompletterar jag min akademiska utbildning?
En del universitet har kompletterande utbildningar för akademiker med utländsk utbildning.
Två exempel är ”Individuell studieplan” vid Malmö universitet och den allmänna högskoleutbildningen som kompletterar avslutad utländsk utbildning vid Linköpings universitet.
Sök efter ”utländsk examen” eller ”kompletterande” på studera.nu och antagning.se för att hitta rätt alternativ för dig.
Vilka kompletterande utbildningar finns för mig som jurist, ekonom eller systemvetare?
För dig som har en utländsk juristutbildning kan du komplettera den med en utbildning om svensk lag vid Stockholms universitet som är två år.
Har du en utländsk examen som ekonom finns en uppdragsutbildning för utlandsfödda ekonomer, inriktning controller vid Mälardalens universitet. Ett annat alternativ är en uppdragsutbildning i ekonomi med inriktning extern redovisning som finns på Södertörns högskola.
Du som är systemvetare kan komplettera din utländska examen med ett års studier inom Systemvetenskap med inriktning på Informatik vid Högskolan i Dalarna. Ett annat alternativ är att komplettera din utländska examen i systemvetenskap med en språkutbildning i svenska som startar flera gånger per år. Utbildningen Svenska för programmerare - SFX finns i Stockholm men det mesta kan göras på distans.
Vilket stöd kan jag få från arbetsförmedlingen?
Arbetsförmedlingen har två program för att du som invandrad akademiker ska få jobb i Sverige; ”korta vägen” och ”snabbspår”
”Korta vägen” en arbetsmarknadsutbildning för dig som är invandrad akademiker. Förutom språk lär du dig bland annat om svensk arbetsmarknad, samhällskunskap och hur det går till när du söker jobb i Sverige. Utbildningen pågår under sex månader och innehåller tre månaders undervisning och tre månaders praktik. För att gå utbildningen behöver du uppfylla följande krav:
- Du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen
- Du måste ha minst treårig högskoleutbildning från ett land utanför EU-området
- Det får inte ha gått mer än tre år sen du fick ditt uppehållstillstånd i Sverige
- Du behöver kunna tala grundläggande svenska eller mycket bra engelska för att kunna klara utbildningen och få hjälp på bästa sätt
- Du behöver ha datakunskaper i Office-paketet
Här kan du läsa mer om ”korta vägen” och få information om hur du ansöker till utbildningen där du bor:
”Snabbspår” är för dig som är ny i Sverige och har erfarenhet eller utbildning inom ett yrke där det råder brist på personal. Då behöver du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen och uppfylla något av följande:
- Du deltar i etableringsprogrammet eller har någon gång under de senaste tolv månaderna deltagit i etableringsprogrammet
- Du har en pågående etableringsplan eller har avslutat ditt etableringsplan under de senaste tolv månaderna
- Du har fått uppehållstillstånd under de senaste tre åren
- Du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin
- Du som har en relevant utbildning från ett land utanför EU/EES och ännu inte arbetat i Sverige inom yrket kan delta i mån av plats