Gå till Innehållet

Tips om jobbsökande i Sverige

Hur skriver du en jobbansökan, hittar jobbannonser och utökar ditt kontaktnät? Här har vi samlat vanliga frågor om jobbsökande i Sverige.

Gå direkt till

Skriv din jobbansökan

I Sverige är arbetsmarknaden för akademiker mycket bred. Det är vanligt att jobba med andra arbetsuppgifter än det du utbildat dig till. Den som är jurist kan till exempel arbeta som utredare på en myndighet eller en ekonom arbetar med marknadsföring.  

Därför är det viktigt att titta på vilka erfarenheter arbetsgivaren söker i jobbannonserna. Om du uppfyller kraven i annonsen kan du söka tjänsten, trots att du inte har exakt den utbildning som efterfrågas.

Hur skriver du en bra ansökan?

Det kan vara svårt att avgöra om du uppfyller de krav och önskemål som anges i en jobbannons. Uppfyller du inte alla krav men har relevant erfarenhet för tjänsten, då gäller det att presentera det på rätt sätt i din ansökan. 

Överförbar kunskap

Överförbar kunskap är kunskaper du fått på ett ställe och som du kan få användning av i ett annat sammanhang. För att sammanställa din överförbara kunskap kan du göra en tabell över dina erfarenheter. Skapa fyra kolumner med rubrikerna: erfarenhet, ansvar, kunskap och prestation.

Använd sedan tabellen när du söker jobb och se hur väl dina egenskaper i kolumnen "kunskap" stämmer med kraven för jobbet.

  1. Dina erfarenheter

    Skriv ner studier, arbeten, ideella uppdrag och dina intressen.
  2. Uppgifter och ansvar på respektive uppdrag 

    Beskriv dina arbetsuppgifter och vilket ansvar du haft. Ta med tidigare arbeten, ideella uppdrag och intressen. Ange till exempel om du haft ett uppdrag i din bostadsrättförening eller annat engagemang. 
  3. Vad har jag lärt mig som jag kan ha nytta av i andra sammanhang? 

    Dessa punkter kan du använda för att tydliggöra vilka egenskaper och erfarenheter du tar med dig in i framtida tjänster. Här skriver du till exempel om du lärde dig att hantera stress, föreläsa, göra research eller att leda andra. 
  4. Vad bidrog jag med och vilka mål uppfyllde jag?

    Här skriver du vad ditt bidrag till verksamheten eller rollen har varit. Det kan till exempel vara att du ansvarade för att ta fram ett nytt arbetssätt, ökade kundnöjdheten, ökade verksamhetens vinst eller hittade en ny infallsvinkel på ett forskningsområde. 

Nedan hittar du ett exempel på en tabell:

Berätta vad just du kan

I Sverige är det inte så vanligt att berätta om kända professorer du har studerat för eller att beskriva olika utmärkelser i jobbansökan. Svenska arbetsgivare vill hellre att du berättar om dina erfarenheter, dina resultat och din personlighet. Använd tydliga exempel så att arbetsgivaren får en bild av vem just du är.

Alla dina erfarenheter räknas

Alla dina erfarenheter är viktiga, även de du fick innan du kom till Sverige. Det kan dock hända att du måste förklara mer noga vad du kan, så att svenska arbetsgivare ska förstå hur relevant du är för jobbet du söker. Det kan du göra genom att hitta en svensk motsvarighet till din utbildning eller dina tidigare jobb.

Få individuell rådgivning

Vill du få råd kring hur du skriver ett cv och personligt brev? Läs mer om vad som är viktigt i en jobbansökan här.

Som medlem i Akavia har du även tillgång till karriärrådgivning från experter för att hitta dolda jobb och ditt nästa steg i karriären. Läs mer och beställ karriärrådgivning här.

Hitta rätt jobbannonser

Var hittar jag relevanta jobbannonser i Sverige?

Majoriteten av jobben i Sverige annonseras på internet. Jobbannonserna läggs antingen ut på arbetsgivarnas egna hemsidor, Linkedin, via bemanning- och rekryteringsföretag eller på hemsidor som samlar jobbannonser från flera olika arbetsgivare. Andra jobb tillsätts via kontakter eller spontanansökningar. 

Många får sitt första jobb genom bemannings- och rekryteringsföretag. Därför kan dessa företag vara till stor hjälp när du söker jobb i Sverige. Ofta går det snabbt från att jobbannonsen läggs ut till att någon anställs. Se därför till att ha regelbunden kontakt med ett eller flera rekryterings- och bemanningsföretag. 

Vad är ett rekryteringsföretag?

Ett rekryteringsföretag hjälper arbetsgivare med rekryteringen. Det betyder att det är rekryteringsföretaget som har hand om själva processen att hitta personer som kan passa för jobbet. Oftast är det även personal från rekryteringsföretaget som håller i anställningsintervjuerna och först i slutet av processen träffar du personal från arbetsplatsen som du söker jobb hos.

Vad är ett bemanningsföretag?

Ett bemanningsföretag hyr ut personal till arbetsgivare. Det betyder att du är anställd hos bemanningsföretaget och jobbar hos en av deras kunder. Ibland kan det vara så att du börjar med att vara anställd hos bemanningsföretaget och sedan blir anställd hos företaget som du jobbar hos. Kolla gärna upp att bemanningsföretaget är auktoriserat. Det betyder att de har kollektivavtal, det ger dig bättre anställningsvillkor.

Vilka bemannings- och rekryteringsföretag ska jag hålla extra koll på?

Det finns väldigt många rekryterings- och bemanningsföretag. Här är en lista på företag som är specialiserade på invandrade akademiker: 

Gör praktik

Att göra praktik är att bra sätt att få erfarenhet, kunskap och värdefulla kontakter inför framtiden. Däremot får du oftast inte betalt när du gör praktik.

Du kan själv söka efter en praktikplats som har koppling till din akademiska bakgrund på Jobbsprånget. På Linkedin kan du söka praktikplats på sidan Welcome Talent. Båda dessa är öppna för dig som antingen väntar på asyl eller har fått asyl och är inskriven på Arbetsförmedlingen.

Vissa företag erbjuder praktik och validering tillsammans med Arbetsförmedlingen under namnet Äntligen jobb. Det gäller bland andra Swedbank, E:on och ABB. Prata med Arbetsförmedlingen om du är intresserad av detta.

Utöka ditt nätverk i Sverige

Ett av de vanligaste sätten att få jobb på är genom kontakter. Om du inte känner så många i Sverige kan det kännas hopplöst, men ta det lugnt. Här får du tips på hur du kan göra ditt svenska kontaktnät större.

Här finns organisationer som på olika sätt kan hjälpa dig att träffa personer och få fler kontakter, som du kanske kan vända dig till när du söker jobb:

  • Mitt liv har mentorskap för invandrade akademiker. På deras hemsida kan du både hitta lediga jobb och ansöka om att få en mentor. Mentorn kan bli en viktig kontakt som kan hjälpa dig när du söker jobb.
  • Yrkesdörren är till för dig som har hittat ett jobb. Genom Yrkesdörren matchas du ihop med en person som jobbar inom samma bransch som du. Ni kan sen dela med er av era erfarenheter och kontakter, vilket kan leda till ett nya jobb eller andra spännande möjligheter.
  • Svenska med baby är för dig som är föräldraledig eller har barn och vill gå på olika träffar. Där kan du nätverka, öva på svenska och träffa föräldrar med annan kulturell bakgrund.
  • Volontärbyrån här kan du hitta olika ideella uppdrag som passar dig. Du får ingen lön för ditt arbete, däremot får du chans att skaffa erfarenhet och träffa människor som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande. 
  • Sveriges internationella talanger (SIT) är ett nätverk av och för internationella akademiker som på olika sätt stöttar dig som vill lyckas i svenskt arbetsliv. 

Känner du till Akavias mentorskapsprogram för invandrade akademiker? Läs mer om hur du får en mentor och anmäl dig här.

Vill du bli medlem i Akavia?

Som medlem i Akavia finns vi alltid nära till hands, oavsett om det gäller lönerådgivning eller tips i karriären. Bli medlem idag och upplev fördelarna.

Bli medlem

Tips för dig som vill studera i Sverige

Funderar du på att studera i Sverige? Här får du svar på vanliga frågor om till exempel hur du hittar rätt utbildning för dig på svenska universitet och hur du går tillväga för att översätta eller komplettera din utländska examen.

Starta eget företag som ny i Sverige

Funderar du på att starta eget företag och är ny i Sverige? Oavsett om du har erfarenhet sedan tidigare eller om du börjar från början kan vi hjälpa dig med grunderna.