Gå till Innehållet

Hallå där Sara Jarnestrand, vad gör en brottsutredare?

Sara Jarnestrand arbetar som brottsutredare inom polisen. Här berättar hon om en vanlig dag på jobbet, utmaningarna och tjusningen med att vara utredare.

Intervju

Berätta om din bakgrund och varför du valde att arbeta inom polisen?

–Jag läste juristprogrammet och fördjupade mig inom rättspsykologi och straffprocess – framförallt förundersökning. Under studierna och även ett tag efter examen jobbade jag som handläggare på Försäkringskassan innan jag började arbeta med brottsutredning på lokalpolisområde. 

Vad innebär tjänsten som brottsutredare?

– Ett väldigt omväxlande arbete där så gott som alla arbetsuppgifter är kul. Det är både ett jobb där man arbetar självständigt och får samarbeta med andra, en perfekt kombination enligt mig. Det är också ett jobb där man får komma bort från datorskärmen en hel del. 

Hur kan en vanlig dag på jobbet se ut?

– Startar dagen med att hälla upp en kopp kaffe och läsa igenom återkoppling från vad som hänt senaste dygnet. Därefter är det morgonmöte där vi går igenom om det kommit in något nytt ärende som behöver hanteras och stämmer av om någon behöver hjälp med något. Därefter kan det skilja sig väldigt mycket åt, ibland är det inbokade förhör, ibland går jag igenom bevisning så som telefontömningar eller övervakningsfilm och skriver rapport om det. 

Vilka egenskaper behöver man som utredare?

– Att vara nyfiken och att vara intresserad av att arbeta med människor är en bra grund. Därefter tycker jag det är bra om man som utredare har lite olika egenskaper och erfarenheter för att bli en bra grupp som kan hjälpas åt 

Vad är tjusningen med jobbet?

– Att man aldrig blir fullärd som utredare, man ställs ständigt inför nya situationer.

Och vilka är utmaningarna?

– Att man känner sig otillräcklig. Helst av allt skulle jag vilja ha ett system där inledande utredningsåtgärder kan göras direkt när en anmälan kommer in, men det är nog en ouppnåelig dröm. Det finns så många ärenden att utreda, och inte fullt så många utredare vilket betyder att man behöver prioritera. 

Vad blir nästa steg i karriären?

–Förundersökningsledare vore kul.

Tips till dig som vill arbeta inom polisen

Ha koll på vad som krävs för det jobbet du vill söka och ta den roligaste vägen för att nå dit. Sen är det bara att söka! Polisen behöver människor med olika erfarenheter som kan bidra med sina perspektiv.

Vem är Sara?

Namn: Sara Jarnestrand 

Utbildning: Juristprogrammet 

Titel: Brottsutredare

Intressen: Löpning och all slags frågesport