Gå till Innehållet

Akavia Aspekt tipsar: Därför bör du se upp med löneförmåner

Listan på löneförmåner kan göras lång; tjänstebil, tjänstecykel och löneväxling är bara några exempel. Vår medlemstidning har granskat för- och nackdelar med olika löneförmåner. Resultatet: En förmån är inte per automatik fördelaktig.

Löneförmåner som arbetsgivare erbjuder sina medarbetare kan vara många. Men som anställd gäller det att tänka till ordentligt. Det framgår av en artikel i Akavias medlemstidning Akavia Aspekt där Jaime Aleite, förhandlare och ansvarig för lönefrågor på förbundet, intervjuats.

Utgångpunkt bör enligt honom vara det individuella behovet hos arbetstagaren. Den som är ny på arbetsmarknaden och exempelvis behöver skaffa bostad bör normalt prioritera hög lön istället för förmån. Han tar även upp förmånen löneväxling som kan vara attraktivt för de med hög lön men ett dåligt val för den med låg lön.

I artikeln listar Akavias löneexpert även vilka förmåner som är på väg in och vilka som är på väg ut. 

Till artikeln

akaviaaspekt.se /Synfelsbehandling, provrörsbefruktning och tjänstebil – eller varför inte så mycket mjölk du orkar bära? Det finns gott om guldkanter man kan förhandla sig till som anställd, men är det egentligen så bra?

Vad är enskilda överenskommelser?

Att förhandla till dig andra förmåner kan göra stor skillnad i ditt arbetsliv. Se vilka förmåner du kan ha i åtanke när du förhandlar om ditt anställningsavtal.