Gå till Innehållet

Nya avtal med Almega Vårdföretagarna - Bransch D,E och F

Akavia har inom ramen för avtalsparten Akademikerförbunden kommit överens med Almega Vårdföretagarna om nya kollektivavtal. De nya avtalen innebär flera förändringar, bland annat bättre pensionsvillkor.

Nya avtal avseende Almega Vårdföretagarna - Bransch Företagshälsovård (D), Vård och behandlingsverksamhet samt omsorgsverksamhet (E) och Äldreomsorg (F)

Flexpension

Parterna har träffat överenskommelse om att införa flexpension. Genom införandet av flexpension kommer man komma i kapp övriga på arbetsmarknaden som infört liknande extra pensionsavsättningar sedan fler år tillbaka.

Premien till flexpension byggs successivt ut till 2 procent enligt följande plan:

  • Från och med 1 juli 2024 införs premien med 0,6 procent.
  • Från och med den 1 juli 2025 höjs premien med 0,4 procent till totalt 1,0 procent.
  • Från och med den 1 juli 2026 höjs premien med 0,3 procent till totalt 1,3 procent.
  • Från och med den 1 juli 2027 höjs premien med 0,3 procent till totalt 1,6 procent.
  • Från och med den 1 juli 2028 höjs premien med 0,2 procent till totalt 1,8 procent.
  • Från och med den 1 juli 2029 höjs premien med 0,2 procent till totalt 2,0 procent.

Premien till flexpension betalas till Avtalat för samtliga tjänstemän som har som har ITP 1 från att de fyllt 25 men inte 66 år. För tjänstemän som har ITP 2 betalas premien från att de fyllt 25 men inte 65 år.

Varje år som premienivån i flexpension byggs ut minskar löneökningsutrymmet med motsvarande nivå.

Möjlighet att avstå från flexpension
Arbetsgivaren kan besluta att medarbetare får avstå från flexpension. Den som avstår får då motsvarande nivå som lönehöjning i stället.

Möjlighet att gå ned i tid
Flexpension innehåller även en förstärkt möjlighet för tjänstemännen att ansöka om att gå ner i tid. Den som har ITP 2 kan ansöka från 62 års ålder och den som har ITP 1 kan ansöka från 63 års ålder.

Allmänna anställningsvillkor från 1 januari 2024

Ändringar i allmänna anställningsvillkor från 1 januari 2024.

Nya regler vid visstidsanställning

Visstidsanställningsformerna allmän visstidsanställning och vikariat ändras till avtalad visstidsanställning och vikariat med omvandlingsregel efter 36 månader under en femårsperiod. Anställningstid i vikariat och avtalad visstid räknas alltså samman. Det betyder att efter att en medarbetare varit anställd i sammanlagt mer än 36 månader under en femårsperiod i vikariat och/eller avtalad visstidsanställning övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Övergångsregel avseende visstidsanställningar
De nya anställningsformerna träder i kraft den 1 januari 2024. Avtal om visstidsanställning som träffats före den 1 januari 2024 fortsätter gälla enligt tidigare regler till de avslutas eller omvandlas till tillsvidareanställning.

Den som har en pågående allmän visstid och/eller ett vikariat den 1 januari 2024, och senare får en avtalad visstid eller ett vikariat enligt de nya reglerna, får tillgodoräkna sig anställningstiden från den 1 januari 2024 vid omvandling till tillsvidareanställning.

Provanställning

För medarbetaren som direkt före provanställningen varit anställd i en avtalad visstid eller vikariat i liknande befattning i företaget, minskas provanställningstiden i motsvarande grad.

Förlängd uppsägningstid

Den förlängda uppsägningstiden för medarbetare som sagts upp på grund av arbetsbrist, har 10 års sammanhängande anställningstid hos arbetsgivaren och uppnått 55 års ålder ändras till att gälla från dess att medarbetaren uppnått 59 års ålder. Den förlängda uppsägningstiden gäller till dess att medarbetaren fyller 69 år.

Arbetstid

Ordinarie arbetstid
”Arbete under var fjärde söndag eller helgdag” beräknas vid schemaläggning som ett genomsnitt under 16 veckor. Det betyder att om medarbetaren i genomsnitt arbetar mer än var fjärde söndag eller helgdag under en 16-veckorsperiod ska det ordinarie arbetstidsmåttet vara 37 timmar/vecka. Annars är det 40 timmar/vecka med reducering av arbetstiden med tre timmar de veckor då arbete utförs på söndag eller helgdag.
Ob-ersättning för pingst som storhelg stryks, vilket innebär att O-tilläggstid B under pingstafton och pingstdagen gäller.

Deltidsarbete upp till heltid
Ny reglering har införts som gör det möjligt för den som arbetar deltid att komma överens med arbetsgivaren om att arbeta mertid över gränsen 200 timmar per kalenderår. Det betyder att en deltidsanställd kan arbeta mertid upp till det ordinarie arbetstidsmåttet vid heltid. Det ankommer på arbetsgivaren att visa att en överenskommelse träffats.

Semester

En regel har införts som gör det möjligt för arbetsgivare att utge semesterersättning när semesterledighet varken kunnat förläggas eller sparas till senare år.

Arbetsgrupper

  • Parterna ska se över kollektivavtalen för att framtidssäkra att avtalen även fortsättningsvis är attraktiva och relevanta för företag och medarbetare inom vården.
  • Parterna ska utreda om de rörliga ersättningarna kan ersättas med divisorer så att de beräknas som en funktion av månadslönen i stället för angivna krontalsbelopp.
  • Parterna är överens om att inrätta en arbetsgrupp som ser över kollektivavtalen utifrån EUs arbetstidsdirektiv och EU-praxis.

Bibi Nemrin

Avtalsansvarig, Akavia