Gå till Innehållet

Akavias chefsmedlemmar vill ligga i framkant för AI-utvecklingen

Artificiell intelligens (AI) banar väg för omvälvande förändringar i chefernas arbetsroller, men få fruktar att deras jobb är hotade. Det visar en ny undersökning bland Akavias chefsmedlemmar.

Ny undersökning om hur AI påverkar chefsrollen

en överväldigande majoritet av cheferna är positiva till ai

AI kan komma att innebära betydande förändringar för chefernas arbetsliv. En ny undersökning bland Akavias chefsmedlemmar visar att nästan hälften uppskattar att mellan 11–30 procent av deras arbetsuppgifter skulle kunna  automatiseras.

Intressant nog är det relativt få chefer som känner oro över att förlora sina arbeten till följd av AI. Istället är en överväldigande majoritet positiva och tror att de kommer att kunna utföra sina arbetsuppgifter mer effektivt. Hela 56 procent förväntar sig att AI kommer att öka produktiviteten.

Oroande att organisationer saknar strategi för hur AI ska användas

Men trots att 65 procent av cheferna bedömer att AI inom tre år kommer att användas inom den verksamhet de leder uppger mer än hälften att det inte finns någon strategi för att använda AI i verksamheten. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia menar att det är hög tid att ledningar och styrelser lyfter upp AI som en viktig strategisk fråga:

– Avsaknad av AI-strategi kan få ödesdigra följder för verksamheternas konkurrensförmåga. Ett första strategiskt steg är att höja och säkerställa kompetensnivån inom AI. Våra medlemmar är redo att använda AI i sitt arbete, men det måste vara tydligt vilka möjligheter respektive begränsningar som finns.

cheferna vill kompetensutveckla sig inom AI men för det behöver tid och resurser frigöras

När det gäller AI-kompetens står många verksamheter emellertid inför stora utmaningar. 74 procent av cheferna bedömer organisationens kunskapsnivå som låg eller mycket låg samtidigt som många av cheferna själva (37 procent) inte anser sig ha rätt kompetens för att hantera AI.

Viljan att genomgå utbildning och vidareutveckla sin AI-kompetens är dock påtaglig. Enligt Akavias undersökning vill tre av fyra chefer gå utbildningar för att bättre förstå hur de kan använda AI i sitt arbete.

– Våra chefsmedlemmar vill ligga i framkant av AI-utvecklingen. Men för det krävs att verksamheterna frigör tid och resurser för chefernas kompetensutveckling. Att cheferna är rätt rustade i AI-utvecklingen påverkar också möjligheten att få med sig hela organisationen i att ta tillvara på potentialen i AI, säger Patrik Nilsson.

Akavias förslag och slutsatser

Om AI-kompetens för chefsrollen

Resultat från undersökningen

Resultat från undersökningen – ett urval:

  • 37 procent av cheferna anser inte att de har rätt kompetens för att hantera AI-utvecklingen.
  • 65 procent bedömer att inom tre år kommer AI att användas inom den verksamhet de leder.
  • 45 procent av cheferna uppskattar att 11-30 procent av deras arbetsuppgifter skulle kunna automatiseras genom AI.
  • 61 procent uppger att det inte finns någon strategi för att använda AI i den verksamhet de arbetar inom.
  • 74 procent av cheferna bedömer organisationens kunskapsnivå inom AI som låg eller mycket låg.
  • 3 av 4 chefer vill gå en utbildning för att lära sig mer om hur de kan använda AI i arbetet.
  • Så tror cheferna att AI kommer att påverka deras arbetsuppgifter:
    64 procent – Jag kommer att utföra mina arbetsuppgifter mer effektivt
    56 procent – AI kommer att öka vår produktivitet
    33 procent – Kvaliteten på mitt arbete kommer att blir högre
  • 95 procent av cheferna känner ingen oro för att bli av med jobbet på grund av AI.

Om undersökningen

Undersökningen gjordes av Akavia inom ramen för Akavia-panelen som speglar Akavias medlemmar. Målgruppen är ekonomer, jurister, it-akademiker, samhällsvetare, personalvetare och kommunikatörer.

Undersökningen omfattar 3 146, varav 577 chefer, gjorda intervjuer under perioden 29 maj till 2 juni 2023 och är genomförd som en webbundersökning.

Utifrån ett stratifierat slumpmässigt urval blev svarsfrekvensen 26 procent. Resultaten är vägda på kön, ålder, sektor och profession.