Gå till Innehållet

Akademiker kan göra mycket nytta i det fackliga arbetet

När pensionen närmade sig kände Fredric att han ville göra något nytt. Efter många år som chef med globalt ansvar på Volvo Cars arbetar han nu heltid med sitt fackliga uppdrag. – Vi akademiker kan göra otroligt mycket nytta i det fackliga arbetet. Vi bidrar med en kritisk syn på saker och ting och vi har en förmåga att ta kommando och verkligen driva förändring, säger Fredric.

Vad gör du i din roll som vice ordförande?

Jag sitter med i de större förhandlingarna vi har till exempel omställningsförhandlingar eller vid varsel. Vårt arbete som förtroendevalda är till stor del ett operativt arbete med till exempel chefstillsättningar och små omorganisationer. Vi försöker också arbeta strategiskt och långsiktigt: vi har till exempel skapat utskott för olika områden som kompetensutveckling, medlemsresan, pensionsförsäkring och samverkan och opinion. En annan viktig uppgift är de ungefär 2500 samtal vi får från medlemmarna varje år. Då hjälper vi medlemmarna med framför allt lönefrågor. Ibland dyker det upp tuffa ärenden som kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier, även om det förekommer i väldigt ringa omfattning.

Vad är det roligaste med ditt uppdrag?

När medlemmarna går till jobbet och känner att vi gjort något bra för dem. Det kan till exempel vara vid chefstillsättningar. Om det finns en dåligt fungerande chef tar det ofta ett tag innan den personen byts ut, men vi kämpar för det och till slut får den personen sluta eller bli omplacerad till en tjänst utan personalledaransvar. I sådana lägen är det tydligt att vi åstadkommit en förändring som förbättrar medlemmarnas arbetssituation.

Vad har du lärt dig av ditt förtroendeuppdrag?

Jag har lärt mig att vara en aktiv lyssnare. Om du övar på att lyssna aktivt får du en bättre förståelse för de olika sidorna och det är lättare att komma fram till bra lösningar tillsammans.

Du har många års erfarenhet som chef på Volvo Cars. För två år sedan sadlade du om och arbetar nu fackligt på heltid. Hur kom du fram till det beslutet?

Volvo Cars har anställt oerhört många nya medarbetare de senaste åren och jag upplever att företagskulturen fått sig en törn. Den behöver förnyas och förbättras och jag kände att jag kunde göra en insats där. Min tanke var egentligen inte att arbeta fackligt på heltid, men jag fick frågan då positionen som vice ordförande fanns ledig. Jag hade varit chef med globalt ansvar i många år, vilket var jätteroligt men också slitsamt. Jag kände att jag ville göra något annat de sista åren innan pensionen. Men jag hade aldrig anat att det här förtroendeuppdraget skulle vara så stimulerande som det är!

Finns det några fördelar med att ta på sig ett förtroendeuppdrag nära pensionen?

Jag skulle säga att det är ett väldigt bra läge att ta sig an ett förtroendeuppdrag i slutet av din karriär, särskilt om du som jag varit på samma arbetsplats länge. Du kliver in med mycket erfarenhet, ett stort kontaktnät och hög kännedom bland de andra medarbetarna och cheferna. De känner att du är en person man kan lita på.

Vem passar i rollen som förtroendevald?

Det är viktigt att ha ett engagemang för människor och vilja människor väl, inte bara göra det här som en form av karriärsteg. Som förtroendevald är din uppgift att göra gott både för medlemmarna och företaget. Företagets viktigaste tillgång är ju de anställda.

Vad kan akademiker bidra med i rollen som förtroendevald?

Vi akademiker kan göra otroligt mycket nytta i det fackliga arbetet. Vi bidrar med en kritisk syn på saker och ting och vi har en förmåga att ta kommando och verkligen driva förändring.
Jag får ofta höra från HR att vi är ganska krångliga, men att vi ständigt bidrar med bra idéer. Som akademiker är vår uppgift att vara lite extra på tårna för att göra det bättre, både för medlemmar och företag. Släpp loss klokskapen!

Varför tycker du att det är viktigt att engagera sig som Akaviamedlem?

Just nu händer det mycket på arbetsplatserna runt om i Sverige. Coronapandemin fortsätter sätta spår hos företag och i offentlig sektor. De flesta sektorer genomgår en stor transformation vad gäller digitalisering med mera. Ännu fler behöver kliva in så att vi kan slå våra kloka huvuden ihop och lyckas med det fackliga arbetet. Känner du att någonting inte fungerar? Våga engagera dig – du kan göra skillnad!

Fakta

Namn: Fredric
Roll: Vice ordförande Akademikerna på Volvo Cars
Yrke: Tidigare olika chefsroller på Volvo Cars, senast chef för globala marknadsföringsplattformar.
Fackförbund: Akavia

Våga engagera dig

Vill du och dina kollegor veta vad som är på gång hos er arbetsgivare, få en möjlighet att framföra vad ni tycker och påverka er arbetsplats? Bli förtroendevald!

Make a difference for other people

As a strategic designer working with customer experience at Scania, Hamed sees his role as a contact person for Akademikerföreningen as a chance to learn more about the company and apply design thinking in his professional role. – I saw it as an opportunity to get a better holistic understanding of the different challenges at Scania, understanding problems from different perspectives in new ways and ultimately come up with better solutions, says Hamed