Gå till Innehållet

Jag lär mig nått nytt nästan varje dag

Vad väcker lusten till att engagera sig fackligt? För Cecilia på Försäkringskassan var det möjligheten att få hjälpa medlemmarna i rätt riktning och bidra i dialogen mellan arbetsgivare och medarbetare. – Mitt arbete känns meningsfullt när en medarbetare som varit i kris hör av sig och säger ”Tack, du har varit ett fantastiskt stöd för mig!”, säger Cecilia.

Vad gör du i din roll som lokalt ombud?

Bland annat hjälper jag mina kollegor att hitta lösningar som passar just dem. Av erfarenhet vet jag att det nästan alltid går att hitta lösningar på problem som uppstår på arbetsplatsen. Nyckeln är en trygg dialog mellan arbetsgivare och medarbetare. Jag sitter också i sex olika samverkansgrupper på verksamhets-, områdes- och avdelningsnivå. Som fackligt ombud jobbar jag tillsammans med arbetsgivare och medlemmar både innan, under och efter olika verksamhetsförändringar.

Och vad innebär det att vara nätverksombud?

Ett nätverk består av flera lokalombud och deras ersättare. Som nätverksombud har jag mandatet att företräda medlemmar inom en eller flera avdelningar på Försäkringskassan. Jag ansvarar för nätverkets utveckling inom ”mina” avdelningar.

På vilket sätt stöttar du medlemmarna?

Mitt jobb är att vara en stöttande hand och den trygga parten i dialogen mellan medlem och arbetsgivare. Jag agerar bollplank och försöker ställa de rätta coachande frågorna som hjälper personen framåt. Våra medlemmar är ju akademiker – det är inte min uppgift att ta över eller bestämma vad som är bäst för just den här personen.

Vad är det roligaste med uppdraget?

Jag får se människor lyckas! Det är häftigt. Eftersom jag sitter i flera olika samverkansgrupper behöver jag också vara påläst och sätta mig in i olika ämnesområden. Jag får också kunskap om arbetsrätt, arbetsmiljö och rekryteringsprocesser. Därför är uppdraget så roligt: jag lär mig något nytt nästan varje dag.

Har du lärt dig något som du tar med dig vidare i ditt yrkesliv?

En viktig lärdom är att det nästan alltid finns olika alternativ, man ska inte låsa fast sig vid en viss riktning för tidigt i en process.

När känns ditt uppdrag som mest meningsfullt?

När en medlem som varit i kris hör av sig och säger ”Tack, du har varit ett fantastiskt stöd för mig!”.

Behöver man ha en viss kompetens eller några särskilda erfarenheter för att ta sig an ett förtroendeuppdrag?

Är du intresserad av människor? Engagera dig som förtroendevald! Vem som helst kan engagera sig fackligt, det kräver inga särskilda egenskaper eller erfarenheter. Oavsett vem du är kommer du att bli del av en gemenskap med massor av kunskap. Och om du är nyfiken på uppdraget, tveka inte att kontakta en representant inom föreningen för att få veta mer.

Varför tycker du det är viktigt med fackligt engagemang?

Att medlemmar engagerar sig inom facket är livsviktigt för den svenska modellen. Utan alla som gått före oss och förhandlat fram till exempel kollektivavtal, skulle vi inte vara där vi är idag. Som enskilda individer är vi inte jättestarka, men tillsammans kan vi göra skillnad.

Fakta

Namn: Cecilia
Arbetsplats: Försäkringskassan
Förtroendeuppdrag: Lokalt ombud och nätverksombud, Saco-S Försäkringskassan
Fackförbund: Akavia

Engagera dig som förtroendevald

Vill du och dina kollegor veta vad som är på gång hos er arbetsgivare, få en möjlighet att framföra vad ni tycker och påverka er arbetsplats? Bli förtroendevald!

Våga engagera dig

När pensionen närmade sig kände Fredric att han ville göra något nytt. Efter många år som chef med globalt ansvar på Volvo Cars arbetar han nu heltid med sitt fackliga uppdrag. – Vi akademiker kan göra otroligt mycket nytta i det fackliga arbetet. Vi bidrar med en kritisk syn på saker och ting och vi har en förmåga att ta kommando och verkligen driva förändring, säger Fredric.